President Niinistö i Vilnius: Historiskt Natotoppmöte på många sätt

President Sauli Niinistö deltog i Nordatlantiska rådets möte med de allierades stats- och regeringschefer den 11 juli 2023 i Vilnius. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö deltog i Nordatlantiska rådets möte med de allierades stats- och regeringschefer den 11 juli 2023 i Vilnius. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog i Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli 2023.

Toppmötets huvudteman var Natos avskräckning och försvar, medlemsländernas försvarsinvesteringar, stödet till Ukraina, utvecklingen av relationerna mellan Ukraina och Nato och samarbetet mellan Nato och dess partnerländer. Tisdagen den 11 juli hade president Niinistö möte mellan stats- och regeringscheferna i Nordatlantiska rådet samt middag på programmet. Under toppmötets andra dag hölls förutom möte mellan stats- och regeringscheferna i Nordatlantiska rådet för första gången också Nato–Ukraina-kommissionens möte. Ukrainas president Zelenskyj deltog i detta möte.

Under avslutningen av toppmötet konstaterade president Niinistö till den finländska median att mötet var historiskt i många avseenden. ”För Finland naturligtvis eftersom vi för första gången deltog som full medlem. Den här Nato-Ukraina-konstellationen var också historisk i och med att det var den första sammansättningen i form av en kommission och främjade alltså på så sätt kontakterna mellan Nato och Ukraina.”

Presidenten citerade Natos generalsekreterare Stoltenberg, som konstaterade att man med tanke på Natomedlemskap gått över från en takt med två steg till en takt med ett steg. ”När förutsättningarna är de rätta och kriterierna uppfylls bjuds Ukraina in som medlem till Nato, men självfallet så att alla är eniga om inbjudan”, sade presidenten. ”I Ukraina förstår man mycket väl att ett medlemskap inte är möjligt under kriget.”

Presidenten konstaterade att det under mötet visades grönt ljus för Sveriges medlemskap, också från Turkiets president Erdoğan. ”Nu är det ganska svårt att ge något noggrannare datum för när ratificeringarna träder i kraft. De behöver ännu behandlas i parlamentet i Ukraina och i Turkiet.”

Många bilaterala möten

Under toppmötet hade president Niinistö flera bilaterala möten. Vid mötet med Frankrikes president Macron diskuterades den globala utvecklingen: ”Kommer världen att delas i två eller inte och vad borde vi göra?” sade presidenten. Med Tysklands förbundskansler Scholz lyftes det akuta läget mellan Europa och Ryssland fram. ”Med Polens president Duda konstaterade vi ännu än gång att Polen och Finland tar sitt försvar på ytterst stort allvar.” På onsdagen deltog president Niinistö också i ett bilateralt möte med Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.

I den delegation som leddes av president Niinistö ingick utrikesminister Elina Valtonen och försvarsminister Antti Häkkänen.

I samband med toppmötet höll Nordatlantiska rådet informella möten i utrikesminister- och försvarsministersessioner.

För Finland var toppmötet i Vilnius det första som medlem i Nato. När Finland var partnerland ledde president Niinistö den finländska delegationen vid Natos toppmöten, däribland det föregående mötet i Madrid i juni 2022, en videokonferens i februari 2022 samt möten i Bryssel 2018, i Warszawa 2016, i Wales 2014 och i Chicago 2012.

Live

Livestream från Natotoppmötet den 12 juli 2023