President Niinistö i Polen: Europeiska unionen har ett centralt ansvar för att bevaka sina gränser

President Niinistö inspekterar hederskompaniet åtföljd av president Duda på innergården av Presidentpalatset i Warszawa. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö inspekterar hederskompaniet åtföljd av president Duda på innergården av Presidentpalatset i Warszawa. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlade officiellt besök i Polen 20–21 november 2023. Värdar för besöket var Polens president Andrzej Duda och hans maka Agata Kornhauser-Duda.

Måndagen den 20 november 2023 förde president Niinistö formella diskussioner med president Duda i Presidentpalatset i Warszawa. Utöver de bilaterala relationerna mellan Finland och Polen diskuterades regionala säkerhetsfrågor såsom gränssäkerhet och hybridhot, stödet till Ukraina, situationen i Mellanöstern och relationerna mellan supermakterna.

Vid presidenternas gemensamma presskonferens, och senare då president Niinistö träffade finländska medier, konstaterade han att relationerna mellan Finland och Polen är utmärkta. Polen är en viktig handelspartner för Finland och det ekonomiska samarbetet inom till exempel energisektorn kommer att vidareutvecklas även framöver.

Enligt presidenten fokuserade diskussionerna denna gång undantagsvis på det aktuella läget och försvarssamarbetet snarare än på ekonomin, eftersom ”säkerhet och fred är viktigare än handel”.

Han sade att han alltid har känt att det finns likheter mellan det finska och polska sättet att tänka. ”Jag talar nu om vanliga människor; hur vi förhåller oss till försvar och säkerhet i våra länder. Vi har alltid insett att det viktigaste för enskilda människor och för familjer är att de kan fortsätta leva sina liv i fred.” Presidenten nämnde också att både Finland och Polen aktivt har utvecklat sitt försvar efter andra världskriget.

Gränssäkerheten är en fråga för hela Europeiska unionen

Vad gäller säkerheten vid gränserna sade president Niinistö att det är angeläget att få höra om Polens erfarenheter och att fortsätta debatten även inom EU. Enligt honom har unionen ett centralt ansvar för att bevaka gränserna. ”Hur EU:s gränser upprätthålls är inte bara en fråga för Polen, Lettland, Litauen eller Finland. Det är en fråga för hela Europeiska unionen.”

Presidenten påminde också om balansen mellan mänskliga rättigheter och nationell säkerhet. Han sade att internationella fördrag som Genèvekonventionen inte har utformats för att möta dagens omständigheter. Till exempel kan asylsökande inte effektivt återsändas även om de inte uppfyller kriterierna för skydd. ”Det betyder att det inte längre finns någon balans mellan mänskliga rättigheter och nationell säkerhet. Och det förklarar också varför vi måste ta till olika medel för att skydda oss själva.”

Presidenterna diskuterade också situationen i Mellanöstern och stormaktsrelationerna. Han nämnde att världen i detta avseende också har sett små glimtar av hopp, såsom mötet mellan den amerikanska och den kinesiska presidenten samt förhandlingarna om frigivning av gisslan och eldupphör i Gaza.  Presidenten fortsatte med att bekräfta att stödet till Ukraina kommer att förbli starkt.

På president Niinistös program på måndagen stod även en ceremoni med kransnedläggning vid den okände soldatens grav samt möten med talmannen i det polska parlamentets underhus Sejmen, Szymon Hołownia och senatens talman Małgorzata Kidawa-Błońska. Dagen avslutades med en middag under värdskap av det polska presidentparet.

Den andra dagen av besöket inleddes med en diskussion med studerande vid universitetet i Warszawa om säkerheten i Europa och dess grannskap.

Utöver presidentparets gemensamma program bekantade sig Jenni Haukio tillsammans med Agata Kornhauser-Duda bland annat med polsk konst och kulturhistoria på Kungliga slottet och Kungliga Łazienki museet.

President Niinistö besökte Polen senast i januari 2020, då han deltog i högtidligheterna till 75-årsminnet av befrielsen av Auschwitz . Polens president Duda avlade ett besök i Finland senast 2017.