President Niinistö i Rovaniemi: Våra mål för klimatet och biologisk mångfald måste omsättas i handling

Republikens president Sauli Niinistö och Kanadas generalguvernör Mary Simon besökte Rovaniemi torsdagen den 9 februari som en del av generalguvernörens statsbesök i Finland.

Dagen började i vetenskapscentret Arktikum, där presidenten och generalguvernören deltog i en paneldiskussion om klimatförändringarnas konsekvenser i Arktis.

I sitt anförande tackade president Niinistö Kanada för FN-konferensen om biologisk mångfald i Montreal. ”Klimatförändringarna utmanar den rika biologiska mångfalden i Arktis på oförutsedda sätt.” Enligt presidenten skulle Finland och Kanada kunna intensifiera sitt samarbete när det gäller bindning, avskiljning och lagring av koldioxid.

Han sade också att det är bra att de internationella målen innebär en starkare skyldighet för länder att skydda de arktiska ekosystemen. ”Förlorar vi Arktis, förlorar vi världen. Våra mål för klimatet och biologisk mångfald är med rätta ambitiösa. Vi har ingen tid att förlora. Målen måste omsättas i handling – inte i morgon, inte nästa år, inte efter nästa valperiod. Det måste ske nu.”

Det ryska anfallskriget i Ukraina har påskyndat den gröna övergången i Arktis. Om detta görs på rätt sätt kan Arktis bli ett område där man testar ny teknik och nya lösningar som skapar välfärd. Presidenten betonade att man måste noggrant bedöma konsekvenserna för naturen, naturresurserna och ursprungsbefolkningar.

I dagens program ingick också ett besök i Ylikylä grundskola, där presidenten och generalguvernören träffade skolbarn och lärare och fick en introduktion i undervisningen i samiska. Besöket avslutades i Lapplands flygflottilj med en briefing av Flygvapnet samt en diskussion om ett tätare internationellt samarbete och betydelsen av de nordliga regionerna.

Video

Paneldiskussion i vetenskapscentret Arktikum den 9.2.2023: "Impacts of Climate Change in the Arctic"