President Niinistö i samtal med skolelever: Vi håller kontakten och hittar på nya saker att göra

Foto: Mai Lehtonen / Veromäen koulu i Vanda

Foto: Mai Lehtonen / Veromäen koulu i Vanda

Torsdagen den 9 april fick republikens president Sauli Niinistö bekanta sig med närundervisningen för elever i årskurserna 1–3 i lågstadieskolan Veromäen koulu i Vanda. Presidenten deltog över video och skolbarnen ställde bland annat frågor om presidentens uppgifter, coronakrisen, segling och naturligtvis hunden Lennu.

I början av videosamtalet berättade presidenten om sina arbetsuppgifter och om det aktuella läget. ”Vi lever under omständigheter som ingen egentligen har upplevt tidigare”. Presidenten konstaterade att nuläget kan kännas lite skrämmande och främmande. ”Vi måste komma ihåg att hålla kontakt med varandra när vi inte får röra oss ute bland människor. Men jag tror nog att ni hittar på tillräckligt med saker att göra.”

Barnens frågor om presidentens arbete besvarade president Niinistö med att berätta att han har många möten. För närvarande gäller det att i mån av möjlighet se till att finländarna klarar sig genom krisen och att samtidigt fortsätta med de normala arbetsuppgifterna. Alla utrikespolitiska möten har ställts in, men ”så snart vi kommer igång finns det mycket jobb som väntar”.

President Niinistö deltar i videosamtalet på Talludden. Foto: Republikens presidents kansli

Promenader på gården

Eleverna var intresserade av hunden Lennu, som presidenten beskrev som snäll, vänlig och mycket sällskaplig. Lennu vet ingenting om coronasituationen, men pandemin har påverkat de gemensamma promenaderna – nu rastas Lennu bara på gården på Talludden.

Presidenten fick en fråga om han gillar att segla. ”Det är en fin hobby”, sade presidenten, men konstaterade att han närmast har varit med ombord som hantlangare och som vikt. ”Jag gillar att vara till sjöss och har paddlat en hel del kajak.”

Därefter berättade specialläraren Sari Kontra om både distansundervisningen och närundervisningen och om vardagen i skolan. ”Förbindelserna har i huvudsak fungerat bra och vid behov har vi bett och fått hjälp av varandra. Övergången till distansundervisning gick snabbt”.

Samtalet avslutades med att president Niinistö önskade barnen och lärarna en glad påsk. Våren betyder att vi kommer in på något nytt och går vidare. ”Och det är precis vad vi ska göra”, sade presidenten.

Titta på videon

Bilden av president Niinistö projicerades på tavlan i klassrummet. Foto: Rebecca Kentala / Veromäen koulu i Vanda