President Niinistö i Tyskland: Europa ska utvecklas med fokus på säkerhet 

President Sauli Niinistö och Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier mötte i Berlin den 12 maj. Foto: Heini-Tuuli Onnela/Finlands ambassad i Berlin

President Sauli Niinistö och Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier mötte i Berlin den 12 maj. Foto: Heini-Tuuli Onnela/Finlands ambassad i Berlin

Republikens president Sauli Niinistö och Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier mötte i Berlin på torsdagen. Frågor som behandlades under mötet var de internationella relationerna, Europas framtid på bred front, invandrings- och flyktingpolitiken samt Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet.

Under sitt besök betonade president Niinistö att säkerhetsfrågor ska prioriteras i utvecklingen av Europa. ”Unionen bör sända en stark signal till medborgarna om att Europa ser till att de är trygga. Säkerhetsfrågor ska ges hög prioritet i utvecklingen av Europa. Tyskland är en viktig partner för Finland i den europeiska debatten eftersom våra länder har mycket liknande tankar om många frågor”, sade president Niinistö.

President Niinistö och förbundspresident Steinmeier diskuterade därtill brett kring ungdomsfrågor och demokratins framtid. Enligt presidenterna är det viktigt att man aktivt försöker finna sätt att minska ungdomars utslagning eftersom det är det bästa sättet att bidra till den interna tryggheten både i Finland och i Tyskland. 

Internationella debattinitiativ behövs

President Niinistö tackade förbundspresident Steinmeier för vapenkontrollsinitiativet han lade fram under sin period som utrikesminister och önskade att arbetet med initiativet skulle fortsätta.

”Finland har också försökt hitta sätt att förbättra flygsäkerheten inom Östersjöområdet. Dessa är små, men viktiga steg för att minska spänningar. Därför är också president Steinmeiers omfattande initiativ till att utveckla vapenkontrollen av stor betydelse”, påpekade president Niinistö.

På förmiddagen träffade Niinistö den tyska förbundsdagens talman Norbert Lammert. En särskild fråga som lyftes fram i diskussionen var hur mycket tid och resurser brexit kan ta av tiden för utvecklingen av Europa. President Niinistö och talman Lammert var dock båda av den åsikten att de senaste nyheterna om Europa har gett positiva signaler om områdets utveckling.

Republikens president träffade under sitt besök även den före detta förbundspresidenten Joachim Gauck. President Niinistö besökte också reformationens 500-årsjubileumsår och Finlands 100-årsjubileumsår till ära utställningen The Luther Effect som handlar om protestantismens historia.