President Niinistö i Ukraina: Det har varit imponerande att se ukrainarnas mod och beslutsamhet

Republikens president Sauli Niinistö besökte Ukraina och träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tisdagen den 24 januari 2023. Under besöket betonade presidenten att Finlands stöd till Ukraina är starkt och kommer att fortsätta så länge som det behövs.

President Niinistö och president Zelenskyj diskuterade det aktuella läget i det ryska anfallskriget, Finlands politiska och materiella stöd till Ukraina och Ukrainas strävanden att uppnå en rättvis fred.

Vid en gemensam presskonferens framhöll president Niinistö att Finland var först med att fördöma invasionen av Krim våren 2014 och att Finland har stött Ukraina sedan dess. ”Vårt senaste militära stödpaket var det största hittills, och i och med det uppgår vårt stöd till 600 miljoner euro. Vi vill också stödja det civila samhället genom att leverera till exempel generatorer och humanitärt bistånd.”

Vi måste diskutera en skärpning av sanktionerna mot Ryssland, men enligt president Niinistö måste vi förutom det också svara på Rysslands falska narrativ. ”Det är mycket viktigt för oss européer att förstå vad som verkligen händer och vem som gör vad.”

Före mötet med president Zelenskyj och en gemensam arbetslunch besökte president Niinistö Borodjanka och Butja, där de lokala myndigheterna och soldater som har försvarat området visade honom resultatet av krigets härjningar och berättade om det lidande som den ryska invasionen orsakat civilbefolkningen.

”Vi bevittnade grymheter som inkräktarna har begått och såg ukrainarnas lidande. Men vi träffade också en far och en son, en veterinär och en student, nu båda tappra soldater. Det var mycket imponerande att se i fadern och sonen hur det ukrainska folket har förenats, att se deras mod och beslutsamhet att försvara sitt land”, berättade president Niinistö vid presskonferensen.

Vid en träff med finländska medier sade president Niinistö att situationen inte ser ut att lugna ner sig: ”Om man nu ska summera, så finns här nog inget lika djupt efterlängtat som fred. Och för tillfället finns det inte så många tecken som tyder på fred, tyvärr. Situationen håller snarare på att eskalera i motsatt riktning, i takt med att kriget trappas upp. Och det som vi i Europa tillsammans måste fundera på är hur vi kan stödja Ukraina i denna situation.”

I presidentens program i Kiev ingick också en kransnedläggning vid minnesväggen för dem som fallit i kriget.

Besöket avslutades med att president Niinistö träffade studerande vid Kievs nationella universitet för att delta i en gemensam debatt. Tillställningens titel var ”Together for security, together for a just peace”.