President Niinistö inspekterade Finlands nordligaste truppförband: Jägarbrigaden håller ställningarna i norr

Under inspektionsbesöket fick president Niinistö bekanta sig med verksamheten vid beredskapsenheten vid Rovaniemi luftvärnssektion och samtala med beväringar. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Under inspektionsbesöket fick president Niinistö bekanta sig med verksamheten vid beredskapsenheten vid Rovaniemi luftvärnssektion och samtala med beväringar. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Försvarsmakten överbefälhavare, republikens president Sauli Niinistö inspekterade Jägarbrigaden måndagen den 22 januari 2024 i Sodankylä.

Under besöket fick president Niinistö ta del av Jägarbrigadens verksamhet och aktuella frågor vid truppförbandet. Ute i terrängen bekantade sig presidenten med verksamheten vid beredskapsenheten för luftvärn och träffade anställda vid Försvarsmakten och beväringar.

Presidenten fick också en introduktion till utbildning i arktiska förhållanden, vilket omfattade bland annat en presentation om hur man gör upp eld och hur man förbereder sig för laviner. Dessutom fick presidenten pröva på längdåkning med brigadens nya militärskidor.

Vid en pressträff sade Niinistö att Jägarbrigadens prestanda och övergripande organisation hade gett honom en mycket övertygande bild. ”Brigaden är stark, och lever upp till sitt motto: Jägarbrigaden håller ställningarna i norr. Det kan vi lita på.”

Enligt presidenten har man i Europa så småningom vaknat upp till det faktum att fred inte är en självklarhet.

”Jag tycker mig ha hört uppmaningar från olika håll i världen om att ta lärdom av Finland eller att göra som Finland. Finland används alltså som exempel. Vi har hela tiden varit mycket vaksamma, och vi har också sett till vårt försvar. Och framför allt är vår tradition av värnplikt ett starkt stöd för det finska försvaret”, sade han. ”Ju starkare vi och Europa är, desto säkrare är vårt försvar.” Det är det säkraste sättet att undvika krig.”

Jägarbrigaden är Försvarsmaktens nordligaste truppförband och den är specialiserad på arktisk utbildning och arktiskt luftvärn.