President Niinistö och fru Haukio besökte Kuopio

Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli

Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio besökte Kuopio i Norra Savolax på Minna Canth-dagen, alltså jämställdhetsdagen, den 19 mars 2017. Besöket var en del av den serie av landskapsresor som presidenten i år gör för att fira 100-årsjubileet för Finlands självständighet.

Jämställdhetsdagen till ära deltog presidentparet i konserten Naisen ääni (Kvinnans röst) i Kuopio musikcentrum där fru Haukio framför en hälsning. På konserten fick publiken bland annat höra körtolkningar om hurdant det är att vara finländare eller savolaxare. Konserten var ett led i stadsfestivalen Minna-dagarna, som Kuopio ordnade till minnet av Minna Canth.

President Niinistö och fru Haukio besökte Kuopio museum för att ta del av historien och livet i Norra Savolax samt den östfinska naturen. Presidentparet besökte också Räddningsinstitutet och Krishanteringscentret som är en del av det. Krishanteringscentret utbildar sakkunniga för internationell civil krishantering och för internationella räddningsuppgifter. Räddningsinstitutet ordnar yrkesutbildning inom det nationella räddningsväsendet och nödcentralerna.

President Niinistö och fru Haukio träffade medborgare på torget i Kuopio. Dessutom träffar de företrädare för Kuopio stad och landskapet Norra Savolax.

President Niinistö besöker i år alla Finlands landskap. Närmare information om kommande landskapsresor ges senare.