President Niinistö och Norges statsminister Solberg diskuterade det arktiska samarbetet

Foto: Pete Pokkinen/Republikens presidents kansli

Foto: Pete Pokkinen/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Norges statsminister Erna Solberg onsdagen den 10 maj i statsministerns tjänstebostad i Oslo. Under mötet diskuterades Finlands kommande ordförandeskap i Arktiska rådet och det arktiska samarbetet.

President Niinistö och statsminister Solberg var angelägna om att de nordiska länderna tillsammans kan lyfta fram det viktiga miljöperspektivet i den arktiska regionen. Presidenten och statsministern betonade vikten av klimatavtalet från Paris och av att åtagandena i den fullgörs.

Under mötet fördes också en ingående diskussion om aktuella internationella politiska frågor samt om Finlands och Norges relationer med till exempel Kina och Ryssland.

Även det nordiska samarbetet togs upp till diskussion. President Niinistö framförde en önskan om att de nordiska länderna i samarbete bättre skulle kunna dra nytta av ländernas goda internationella anseende. Gemensamma insatser skulle kunna komma särskilt väl till pass inom turistfrämjandet.

Norska kungaparets 80-årsfirande

Tisdagen den 9 maj deltog president Niinistö och fru Haukio i det norska kungaparets 80-årsfest. Kung Harald V och drottning Sonja bjöd på galamiddag på Kungliga slottet.

Det norska kungaparet besökte Finland senast i september 2016. President Niinistö och fru Haukio var på statsbesök i Norge år 2012.

Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

Foto: Thomas Brun, NTB scanpix