President Niinistö och Tysklands förbundspresident Steinmeier gav sitt starka stöd åt Ukraina

President Niinistös och förbundspresident Steinmeiers gemensamma presskonferens. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistös och förbundspresident Steinmeiers gemensamma presskonferens. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier gjorde ett arbetsbesök till Finland fredagen den 8 april 2022. Värd för besöket var republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö berättade att presidenterna bland annat hade diskuterat Rysslands invasion av Ukraina, där situationen för att skapa fred inte ser ljus ut. ”Det är mycket uppenbart att kriget kommer att fortsätta och det är svårt att se ett slut på det. Men geografiskt tar det kanske en lite annan riktning.” President Niinistö sade att presidenterna fortfarande stöder de åtgärder genom vilka fred eller ens eldupphör kan uppnås så snabbt som möjligt.

Enligt president Niinistö gäller det att hitta balansen i frågan om väpnat stöd till Ukraina. Här finns ett dilemma. Å ena sidan finns det ett enormt behov av att hjälpa det nödlidande folket i Ukraina, att få Ryssland att sluta döda människor. Å andra sidan finns det en risk för en utbredd eskalation, till exempel om Natoländer ingriper, och denna balans måste noggrant övervägas. Det vore bra att övervägningen resulterar i ett maximalt stöd till Ukraina.”

Dessutom diskuterade presidenterna säkerhetslägets inverkan på Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. ”Hos oss pågår ju en livlig debatt om säkerhetsläget, vilket är bra.”

President Niinistö sade sig också ha konstaterat för president Steinmeier att han ser en vändpunkt i Tysklands säkerhetspolitik. ”I Finland har detta upplevts som oerhört viktigt, oerhört positivt. Det kan enligt min mening leda till en ny diskussion om säkerheten i Europa och därigenom också till säkerhetstänkande.”

Efter presskonferensen besökte president Niinistö och förbundspresident Steinmeier riksdagen där de tog del av ett videosänt tal av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Under sitt arbetsbesök träffar president Steinmeier bland annat också statsminister Sanna Marin.

Senast möttes presidenterna i november 2021 när president Niinistö var i Berlin.

President Niinistös och förbundspresident Steinmeiers gemensamma presskonferens (på finska)

Presidentti Niinistö ja liittopresidentti Steinmeierin yhteinen lehdistötilaisuus. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia