President Niinistö om motsanktionerna: Viktigt att handelskriget inte sprids så att vi blir tvungna att tala i andra termer

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö kommenterade Rysslands motsanktioner torsdagen den 7 augusti 2014 i Valkeakoski. ”Det är egentligen inte endast fråga om sanktioner och motsanktioner. Dessa är medel som används i den stora konflikt som vi har sett trappas upp. Därför är jag särskilt orolig över hur denna spiral kommer att brytas och hur vi t.ex. kommer ifrån sanktionerna en gång i tiden. Det är inte många som har funderat över det ännu. Framför allt är det viktigt att denna kyla inte fortsätter att spridas eller att handelskriget inte sprids så att vi blir tvungna att tala även i andra termer.”

Presidenten påminde att motsanktionerna inte kom som någon överraskning och kommenterade förslaget om att Finland bör förhandla om motsanktionerna direkt med Ryssland. ”Vi har varit med om att i EU besluta om sanktioner mot Ryssland. Ska vi nu säga att vi inte menade något illa och be Ryssland om nåd. Det låter inte riktigt som statlig verksamhet. Om det ändå finns oklarheter i samband med vissa sanktioner eller eventuella kommande motsanktioner som behöver redas ut, är det klart att experter ska gå till botten med vad allt detta betyder, också med ryssarna.”

Presidenten tog också ställning till om Finland har möjlighet att begära kompensation av EU för de ekonomiska förluster som sanktionerna leder till: ”Det vore utmärkt. Vi har varit solidariska, vi har varit med om att fatta de gemensamma besluten och vi drabbas mer än EU-länderna i genomsnitt.”

Republikens president besökte Valkeakoski för att delta i en paneldiskussion om den finländska fotbollens betydelse och framtid. Paneldiskussionen var en del av fotbollsföreningen Hakas 80-årsfestligheter.

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli