President Niinistö om självständighetsdagen: Ju svårare tider, desto större orsak att visa tacksamhet och respekt

En presskonferens om mottagningen på självständighetsdagen hölls i Presidentens slott torsdagen den 24 november 2022. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

En presskonferens om mottagningen på självständighetsdagen hölls i Presidentens slott torsdagen den 24 november 2022. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Finlands självständighetsdag högtidlighålls med en mottagning under värdskap av republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tisdagen den 6 december 2022 i Presidentens slott. Temat för mottagningen är Finland som har tilltro till sig självt.

Enligt president Niinistö firas Finlands självständighetsdag i år under helt andra förhållanden än 2019, då självständighetsmottagningen senast ordnades. Presidenten talade om mottagningen vid en presskonferens torsdagen den 24 november i Presidentens slott. Pandemin har utmanat oss på många sätt, och den har fortfarande inte avtagit. Samtidigt har det ryska anfallskriget skakat hela västvärlden.

”Det kan tyckas som om det inte finns så mycket att fira, men självständighetsdagen är ett bra tillfälle, och därmed också mottagningen, att visa tacksamhet och respekt. Ju svårare tider vi lever i, desto större orsak finns det att visa tacksamhet och respekt.”

I år har man bjudit in personer som har arbetat för det finländska samhället under svåra tider och bidragit till att ta fram Finlands bästa sidor. ”Vi vill också visa vår respekt för dem som osjälviskt har hjälpt sina medmänniskor. Samtidigt kan det vara bra att påminna om att behovet av hjälp inte är över eller avklarat till exempel när det gäller Ukraina”, sade presidenten.

Antalet gäster vid mottagningen är ungefär en tredjedel mindre än under tidigare år. Omkring 1 300 personer från hela Finland är inbjudna. Bland gästerna finns hälso- och sjukvårdspersonal, personer med ansvar för den övergripande säkerheten, volontärer samt experter som arbetar med framtidens framgångsfaktorer.

En stor del av gästerna är bjudna för första gången, medan man i år har färre gäster som av tradition har varit inbjudna. De gäster som var inbjudna till den inställda mottagningen på självständighetsdagen 2021 finns med på gästlistan.

Självständighetsdagens hedersgäster, veteraner och lottor från våra krig, har presidentparet bjudit in till en särskild festmottagning i Presidentens slott veckan före självständighetsdagen.

Hänsyn till hälsosäkerheten

Förutom att antalet gäster på mottagningen är mindre än vanligt kommer hälsosäkerheten att beaktas också i andra arrangemang. Det kommer bland annat att finnas gott om automater för handdesinficering och luftrenare i Presidentens slott. Också munskydd finns att tillgå.

De inbjudna gästerna ombeds att ta hänsyn till andra gäster och att avstå från att delta i mottagningen om de känner sig sjuka, har symtom på coronavirussjukdom eller nyligen har varit i nära kontakt med en COVID-19-positiv person. Gästerna uppmanas också att göra ett COVID-19-snabbtest innan de kommer till mottagningen.

I musiken klingar traditioner och det finländska själslandskapet

På självständighetsdagen står Gardets musikkår och Gardets Combo med Maria Lund som solist för musiken i Rikssalen. Den valda musiken värnar om traditioner med betoning på finländska kompositioner.

I salongen på tredje våningen uppträder Jukka Perko Avara med vänner. Repertoaren hedrar den framlidne konstnären Vesa-Matti Loiri med musikstycken som är utvalda ur hans produktion och framförs i instrumentala versioner arrangerade för självständighetsdagen.

Vid festmottagningen torsdagen den 1 december för hedersgästerna, veteranerna och lottorna, uppträder Total Cello Ensemble och Gardets musikkår.

Inhemskt och miljövänligt i traktering och dekorationer

Vid självständighetsmottagningen 2022 kommer trakteringen och dekorationerna återigen att fokusera på inhemska och miljövänliga inslag.

På menyn finns inhemska ekologiska produkter, fisk och vilt. De söta munsbitarna innehåller till exempel hallon och buskblåbär från Gullranda och andra inhemska bär. I år dekoreras slottet med naturmaterial, fröhus från blommor och växter samt snittblommor.

Vid mottagningen 2022 fortsätter också det traditionella samarbetet med läroanstalter. I köket arbetar kockstuderande från Åbo yrkesinstitut och vid serveringen bistår studerande från Perho Liiketalousopisto i Helsingfors.

Livelähetys

Republikens presidents presskonferens om självständighetsdagens mottagning den 24 november 2022 (på finska)