President Niinistö om Ukraina: Nycklarna till ett slut på våldet ligger i presidentens och administrationens händer

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö fördömer kraftigt våldet från alla parter i Ukraina, men anser att det nu är presidenten och administrationen i landet som har nycklarna till en lösning i sin hand. ”Man måste få till stånd en dialog mellan icke-statliga organisationer, opposition och administration. Det är det enda sättet att få ett slut på våldet”, sade president Niinistö på Talludden onsdagen den 19 februari.

President Niinistö sade sig vara mycket oroad över situationen i Ukraina. ”Det våld som vi har tvingats bevittna är chockerande. Detta berör oss européer. Ukraina finns nära; det är bara en två timmars flygresa från Helsingfors till Kiev.”

Presidenten berättade att han har varit i kontakt med utrikesministern och Finlands ambassadör i Ukraina och att ingen förbättring av situationen är i sikte.

EU:s utrikesministrar samlas i morgon för att diskutera situationen i Ukraina, och sannolikt kommer även sanktioner att behandlas. ”Tyvärr har sanktioner sällan någon direkt inverkan men de visar en politisk vilja”, sade president Niinistö. Presidenten påminde också om den roll som Europarådet och OSSE har.

Presidenten vill även se en dialog mellan EU och Ryssland. ”Båda har samma intresse, att få ett slut på våldet.”