President Niinistö på Åbo sommarteaters 60-årsjubileumsföreställning på Vårdberget

President Niinistö tillsammans med arbetsgruppen bakom pjäsen. Copyright © Republikens presidents kansli

President Niinistö tillsammans med arbetsgruppen bakom pjäsen. Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president och fru Jenni Haukio såg lördagen den 2 augusti 2014 Åbo sommarteaters jubileumspjäs ”Ella ja presidentti” (Ella och presidenten). Åbo sommarteater är den äldsta sommarteater i Finland vars pjäser alltid uppförts på samma plats. Före jubileumsföreställningen berättade skådespelare från olika årtionden teaterminnen och presidenten gratulerade teatern i sin hälsning.

Presidenten tackade Åbo sommarteater särskilt för att den väljer att spela familjepjäser. ”Om ett barn efter föreställningen tänker att det var en superbra pjäs, så har målet nåtts och dessa barn sitter i publiken också som vuxna”, konstaterade president Niinistö. Presidenten roade också publiken genom att avslöja att han på förhand hade varit lite nervös inför pjäsen, för att presidenten i pjäsen kanske gör bort sig.

Pjäsen Ella och presidenten baserar sig på ett par av Timo Parvelas Ella-böcker som dramatiserats för Vårdberget. I huvudrollerna ses Tuula Väänänen (Ella), Jarkko Kallionpää (presidenten), Emmi Kaislakari (Hanna), Jukka Leisti (läraren) och Lola Wallinkoski (rektorn), som också träffade president Niinistö i pausen.