President Niinistö på arbetsbesök i Litauen

Bilateralt möte mellan presidenterna. Foto: Robertas Dačkus/Litauens presidents kansli

Bilateralt möte mellan presidenterna. Foto: Robertas Dačkus/Litauens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö avlade ett arbetsbesök i Litauen och träffade Litauens president Gitanas Nausėda fredagen den 4 november 2022 i Vilnius.

Under arbetsbesöket diskuterade presidenterna Rysslands pågående invasion av Ukraina, säkerheten i Europa och Östersjöområdet, Finlands Nato-medlemskap och Finlands och Litauens bilaterala relationer.

”Förra året hade det gått hundra år sedan Finland och Litauen knöt diplomatiska förbindelser. Kanske vi gör de kommande hundra åren ännu bättre”, sade president Niinistö vid presidenternas gemensamma presskonferens. President Niinistö tackade president Nausėda för hjälpen i Finlands process för att bli medlem i Nato och för den snabba ratificeringen av Finlands medlemskap.

Ett gemensamt Östersjöområde

President Niinistö lyfte också fram möjligheterna att stärka samarbetet mellan de nordiska och de baltiska länderna (NB8): ”Vi har ett gemensamt Östersjöområde. Jag hade nyligen möjlighet att träffa de nordiska statscheferna i Helsingfors. Jag tog upp möjligheten att ytterligare intensifiera NB8-samarbetet så att olika utskott i parlamenten skulle kunna diskutera ännu mer sinsemellan. Det skulle också återspegla vikten av att hålla ihop.”

Presidenterna delade oron för det nuvarande säkerhetsläget. ”Å andra sidan har vi ett starkt förtroende för att det kommer att bli fred och att rättvisan vinner.”

President Niinistö och president Nausėda fortsatte samtalet under en gemensam lunch.

På eftermiddagen träffade president Niinistö talmannen för Litauens parlament, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Presidenten och talmannen diskuterade bland annat Ukraina, energisituationen i Europa samt samarbetet mellan de nordiska och de baltiska länderna.

President Niinistö besökte Litauen senast 2018 i samband med 100-årsjubileet för återställandet av Litauens statliga självständighet. President Nausėda avlade ett arbetsbesök i Finland i november 2019.