President Niinistö i Washington: Finland tar steget in i Nato för att stärka både sin egen säkerhet och den transatlantiska säkerheten

Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde ett arbetsbesök i USA och träffade president Joseph R. Biden tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson torsdagen den 19 maj 2022 i Vita huset.

Efter överläggningarna gjorde presidenterna och statsministern uttalanden till representanter för administrationen och kongressen och gav kommentarer till medierna.

I sitt eget uttalande framförde president Niinistö en önskan om en snabb ratificering av Finlands och Sveriges ansökningar om Natomedlemskap: ”Nu när vi har tagit det första avgörande steget är det de nuvarande Natoländernas tur att göra sin del. Vi hoppas på ett starkt stöd från alla allierade och en snabb ratificering av vårt medlemskap när det väl har godkänts. Jag anser att Förenta staterna kan föregå med gott exempel för andra.”

Presidenten påminde också om att Finlands medlemskap i Nato inte är riktat mot någon. ”Finland tar steget in i Nato för att stärka både sin egen säkerhet och den transatlantiska säkerheten. Det är inte till förtret för någon.”

Vid pressträffen efteråt beskrev president Niinistö samtalen med president Biden och hans administration som oerhört övertygande för att stödja Finlands medlemskap i Nato.

President Niinistö fick också svara på frågor om de krav som Turkiet ställer på Finlands och Sveriges medlemskap i Nato. President Niinistö sade att diskussioner med Turkiet redan har inletts och att de kommer att fortsätta. ”Vi måste nu i sak gå igenom vad Turkiet har lagt fram och sedan ge tydliga svar efter vår överläggning.”

På president Niinistös program stod förutom diskussionerna i Vita huset även möten med andra politiska aktörer. I USA:s kongressbyggnad träffade president Niinistö och statsminister Andersson bland annat representanthusets talman Nancy Pelosi, senatens majoritetsledare Chuck Schumer, senatens minoritetsledare Mitch McConnell, republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy och demokraternas ledare i representanthuset Steny Hoyer samt andra företrädare för senaten och kongressen.

Även vid dessa möten var budskapet positivt. ”Alla som var närvarande talade om ett brett stöd, och att Finland och Sverige för med sig inte bara en omfattande försvarsförmåga, alltså stärker Nato konkret, utan också tillför alliansen en demokratisk modell och sitt tänkande. Det ansågs vara mycket värdefullt”, sade president Niinistö.

Efter det intensiva besöket hade presidenten ännu ett möte med William Burns, chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Videoupptagning

Republikens presidents uttalande efter diskussionerna med USA:s president och Sveriges statsminister i Vita huset den 19 maj 2022

Videoupptagning

Pressträff den 19 maj 2022 (på finska)