President Niinistö på Arraiolos-gruppens möte: Vi behöver ett starkt och enat Europa

Republikens president Sauli Niinistö deltog i Arraiolos-gruppens möte för europeiska presidenter den 5–6 oktober 2023 i Portugal. I år fokuserade mötet på kriget i Ukraina, säkerheten i Europa och framtida utmaningar.

I Arraiolos-gruppens möte deltog presidenter från 13 EU-länder. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Vid presskonferensen efter mötet konstaterade president Niinistö att den europeiska andan var påtaglig i diskussionerna. Han sade att alla deltagare var överens om att vi behöver ett starkare Europa för att möta dagens utmaningar. ”En del av vår styrka är förmågan till enighet. Europa måste ha en gemensam röst och en gemensam vilja.”

Enligt presidenten har det ryska anfallskriget i Ukraina visat Europas förmåga till enighet, något som kommer att vara fallet även i framtiden. ”Stödet till Ukraina fortsätter. Ukraina måste få en rättvis fred som landet själv accepterar.”

Förutom Ukraina behövs enighet även i andra frågor. ”Vi får dagligen nyheter om klimatförändringar och till och med rättsfall som handlar om dem. Som jag ser det har Europeiska unionen en allvarlig uppgift i detta avseende. Vi leder kampen mot klimatförändringarna och vi måste fortsätta med det.”

Presidenten tog också upp frågor som artificiell intelligens, kvantteknik och cybersäkerhet. ”Det är mycket tydligt att den som är bäst på dessa områden har mycket makt i sina händer. Vi måste leda Europa.”