President Niinistö på Kauniala: I tider som dessa kan vi vara tacksamma för att Finland är ett av de mest stabila länderna i världen

Krigsveteranen Pentti Hooli överräcker en blombukett till presidentens maka Jenni Haukio. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio deltog i den traditionella julfesten på Kauniala sjukhus i Grankulla fredagen den 9 december 2022.

I sitt tal på julfesten sade president Niinistö att det är en ära få träffa veteraner och lottor, även om det i år sker i ett dystert världsläge. ”Rysslands invasion av Ukraina har fört kriget tillbaka till Europa. Ni förstår värdet av fred och ni vet vad krig innebär för människor.”

Enligt presidenten lever arvet från veteranerna fortfarande vidare i en ovanligt hög nationell försvarsvilja. ”Vi finländare har ihärdigt arbetat för att garantera vår säkerhet.” Han sade också att vi kan vara stolta över finländarnas vilja att hjälpa andra i svåra tider. ”Många har skickat hjälp till fronten och andra har välkomnat flyktingar till sina hemtrakter, till och med till sina hem. Även här på Kauniala har skadade ukrainska soldater rehabiliterats. Det är ett aktningsvärt arbete.”

Förutom veteranerna och lottorna tackade presidenten den hängivna personalen på Kauniala sjukhus. ”I tider som dessa kan vi vara tacksamma för att Finland är ett av de mest stabila länderna i världen. Vi klarar oss bra genom att förlita oss på våra starka sidor. De kommande generationernas uppgift är att föra ert – veteranernas – arv vidare. På så sätt kommer minnet av er och era gärningar att bära långt in i framtiden.”

Kauniala sjukhus grundades 1946 som ett krigsinvalidsjukhus. Antalet krigsinvalider som bor stadigvarande på sjukhuset har till dags dato sjunkit till mindre än tio personer. Dessutom finns det 15 frontveteraner i dygnetruntvård på Kauniala.