President Niinistö på nordisk-ukrainskt toppmöte i Norge: Dagens resultat är ett mer enat och starkare stöd för Ukraina

Den gemensamma presskonferensen vid det nordisk-ukrainska toppmötet i Oslo: Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, republikens president Sauli Niinistö och Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog den 13 december 2023 i ett nordisk-ukrainskt toppmöte i Oslo. Teman för mötet var läget i Rysslands anfallskrig i Ukraina, de nordiska ländernas fortsatta stöd till Ukraina och Ukrainas initiativ till en rättvis fred.

Vid de nordiska ledarnas gemensamma presskonferens tackade president Niinistö Norges statsminister Jonas Gahr Støre för att det första toppmötet som hölls i Helsingfors i maj 2023 nu fick en fortsättning.

”Dagens resultat är ökad förståelse och ett mer enat och starkare stöd för Ukraina.”, sade president Niinistö vid presskonferensen.

President Niinistö påpekade att Finland för närvarande förbereder det 21:a stödpaketet till Ukraina. Sedan anfallskriget inleddes har Ukraina biståtts med sammanlagt 2,2 miljarder euro, varav stödet i form av försvarsmateriel uppgår till 1,5 miljarder euro.

Enligt presidenten måste man i Europa dock lägga större vikt på att öka vapenindustrins produktionskapacitet. Finland har till exempel beslutat att fördubbla sin ammunitionstillverkning. ”Tyvärr har tiderna förändrats. Vi lever inte längre i ett Europa som alltid präglas av fred och säkerhet. När förhållandena förändras måste vi också lära oss att förändra oss själva och vårt sätt att tänka.”

President Niinistö avslutade med att betona att det är mycket viktigt att vi fullt ut stöder en rättvis, skälig och varaktig fred i Ukraina.

Efter toppmötet offentliggjorde de nordiska ledarna ett gemensamt uttalande där de på det skarpaste fördömer Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina och bekräftar sitt orubbliga stöd till Ukraina.

”De nordiska länderna lovar Ukraina långsiktigt stöd. Vi är eniga om att stärka Ukrainas resiliens och förmåga att försvara sig och vi är redo att stödja Ukraina i dag, i morgon och under de kommande åren.”

I uttalandet betonas att Ukrainas motstånd också är en kamp för vår gemensamma säkerhet och de grundläggande principerna i internationell rätt. De nordiska EU-länderna upprepade sitt stöd för att EU inleder anslutningsförhandlingar med Ukraina och fortsätter att stödja Ukraina på dess väg mot ett framtida Nato-medlemskap. ”Ukraina har rätt att självständigt välja sina egna säkerhetsarrangemang.”

I toppmötet deltog förutom president Niinistö även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. Värd för mötet var Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

På president Niinistös program i Oslo stod också bilaterala möten med president Zelenskyj och statsminister Gahr Støre samt en lunch på inbjudan av den norska kungen.

Gemensamt uttalande från det nordisk-ukrainska toppmötet i Oslo den 13 december 2023