President Niinistö på officiellt besök i Norge: Vi lever nu i en ny verklighet

President Niinistö (t.v.) i samtal med Norges statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.). Moderator var NUPI-direktören Ulf Sverdrup (i mitten). Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö (t.v.) i samtal med Norges statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.). Moderator var NUPI-direktören Ulf Sverdrup (i mitten). Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö avlade ett officiellt besök i Norge 10–11 oktober 2022.

Besöket i Oslo inleddes måndagen den 10 oktober med ett seminarium i regi av Norges utrikespolitiska institut (NUPI) där president Niinistö var huvudtalare.

”Vi lever nu i en ny verklighet”, sade presidenten i sitt tal. ”Tyvärr är ett slut på kriget – Rysslands brutala anfallskrig mot en suverän stat, mot sin granne – inte i sikte. Nyheterna i morse om urskillningslösa attacker mot Kiev och andra städer i Ukraina bekräftar detta.”

Enligt president Niinistö begränsas effekterna av kriget inte till Ukraina. Säkerhetsläget i Europa är farligare än på länge. ”Om vi här i norra Europa behövde en påminnelse om de faror som hotar oss, fick vi nyligen en. Explosionerna i Östersjön för två veckor sedan, vilka ledde till gasläckor i Nord Stream-rören, måste undersökas grundligt.”

”Vi måste vara vaksamma”

Under månaderna framöver kommer vår kristålighet att prövas och vi måste vara beredda på överraskningar, sade presidenten. ”Att upprätthålla vår enighet och resiliens kommer att kräva ständiga ansträngningar av varenda en av oss. Vi måste vara vaksamma. Vi måste vara redo för svåra val. Vi måste hålla samman när vi gör dem”, sade presidenten.

President Niinistö sade att när ”hela den nordiska familjen” hör till Nato, leder det naturligt till nordiskt samarbete. ”Men låt mig understryka detta: Finland är inte ute efter att bygga upp ett nordiskt block inom Nato. Vi ser Östersjöregionen som en helhet. Vi ser alliansen som en helhet.”

Efter sitt inledningsanförande förde president Niinistö ett samtal med Norges statsminister Jonas Gahr Støre om det nordiska förhållningssättet till säkerhetsläget i Europa. Samtalet modererades av Ulf Sverdrup, direktör för NUPI.

Senare på dagen hade president Niinistö audiens hos kung Harald V av Norge, drottning Sonja och kronprins Haakon på Kungliga slottet.

På eftermiddagen förde president Niinistö bilaterala samtal med statsminister Gahr Støre i statsministerns residens. Teman var det säkerhetspolitiska läget i Europa, Rysslands krigshandlingar i Ukraina, energifrågor samt samarbetet mellan Finland och Norge inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken.

Diskussionerna avslutades med en gemensam presskonferens.

Tisdagen den 11 oktober träffade president Niinistö Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram. Presidenten och försvarsministern diskuterade situationen i Ukraina, Finlands Natomedlemskap och det nordiska försvarssamarbetet Nordefco.

Presidenten besökte även Norges riksdag, Stortinget, där han samtalade med Stortingets talman Masud Gharahkhani och företrädare för Stortingets utrikes- och försvarsutskott.

se videoupptagning

President Niinistö talade vid seminariet för Norges utrikespolitiska institut den 10 november 2022