President Niinistö på statsbesök i Sydafrika: ”Vi behöver internationellt samarbete och Afrikas roll växer snabbt”

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa hälsar president Sauli Niinistö välkommen på statsbesök. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa hälsar president Sauli Niinistö välkommen på statsbesök. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde ett statsbesök i Sydafrika den 25–26 april 2023.

Tisdagen den 25 april träffade president Niinistö Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i Pretoria. Presidenterna diskuterade de bilaterala relationerna, det geopolitiska läget och globala utmaningar som klimatförändringen.

”Det är väldigt viktigt att vi inte hamnar i en värld som är djupt splittrad, uppdelad i två eller flera delar. Allt arbete för att öka förståelsen mellan folk och människor är nu värdefullt och jag har en djup känsla av att vi under våra diskussioner i dag har gjort vårt bästa i den här riktningen”, sade president Niinistö på en gemensam presskonferens efter överläggningarna.

I samband med besöket undertecknade Finland och Sydafrika en avsiktsförklaring om samarbete inom fredsmedling.

På eftermiddagen deltog president Niinistö tillsammans med president Ramaphosa i en diskussion om ländernas gemensamma möjligheter att använda smarta, säkra och hållbara lösningar för att främja hållbar tillväxt. I evenemanget deltog också representanter för det finländska och sydafrikanska näringslivet.

Anförande om utmaningar och samtal med studerande i Johannesburg

Onsdagen den 26 april höll president Niinistö ett anförande och samtalade med studerande vid Sydafrikanska institutet för internationella relationer (SAIIA) i Johannesburg. Anförandet handlade om att möta gemensamma utmaningar i en tid av förändrad geopolitik.

I sitt tal konstaterade president Niinistö att Afrika har en växande roll i världen och att Sydafrika har inflytande på den internationella scenen. Afrika är den kontinent som har världens snabbast växande ekonomier och som 2050 kommer att ha mer än en fjärdedel av världens befolkning.

”Vi behöver afrikanskt ledarskap för att kunna rädda och stärka ett effektivt multilateralt samarbete med FN i centrum”, sade president Niinistö.

”Oavsett var i världen vi betraktar den globala situationen ser vi växande utmaningar. För att kunna nysta upp den krishärva som vi står inför måste vi förena våra krafter.”

I sitt anförande behandlade presidenten även det ryska anfallskriget mot Ukraina. ”Ryssland gör narr av FN-stadgan enligt vilken medlemsstaterna ska avhålla sig från att använda våld mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende”, sade presidenten.

Dessutom lyfte presidenten fram vikten av att involvera ungdomar och låta dem delta i beslutsfattandet. ”Jag är optimistisk och tror att det i de yngre generationerna återigen kommer att växa fram ledare med förmågan att föra människor samman. Ledare som får oss att fokusera på det som förenar oss”, sade president Niinistö avslutningsvis.

Onsdagen den 26 april träffade presidenten även lokala utrikespolitiska experter.

President Niinistö har tidigare besökt Sydafrika 2013 i samband med minnesceremonin för president Nelson Mandela.

Statsbesök i Namibia

Torsdagen den 27 april fortsätter president Niinistö sitt statsbesök i Namibia där han träffar Namibias president Hage G. Geingob.

Det föregående besöket från Finland till Namibia på presidentnivå gjordes av president Tarja Halonen 2011.