President Niinistö på statsbesök till Schweiz

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 51/2013
30.9.2013

Republikens president Sauli Niinistö med maka avlägger statsbesök i Schweiz den 15–16 oktober 2013.

Besöket inleds i Zürich, där Schweiz förbundspresident Ueli Maurer med maka tar emot president Niinistö och hans maka Jenni Haukio. Presidenterna med följe åker från Zürich via Luzern till Bern, där de officiella mottagningsceremonierna, presidenternas tal och de officiella samtalen står i tur. Vid diskussionerna behandlas bl.a. de bilaterala relationerna mellan Finland och Schweiz, situationen i Europa och aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Onsdagen den 16 oktober bekantar sig president Niinistö tillsammans med förbundspresident Maurer med den schweiziska försvarsmaktens pionjärs- och räddningsverksamhet, vattenverksprojekt samt med företaget RUAG Space, som tillverkar rymdteknik.

I presidentens följe ingår försvarsminister Carl Haglund och en delegation med företagsledare. I samband med besöket arrangeras ett diskussionstillfälle som behandlar ländernas ekonomiska förhållande.

Det senaste statsbesöket från Finland till Schweiz gjordes av president Koivisto 1986. Schweiz tar endast emot ett statsbesök per år.