President Niinistö: Relationerna mellan Finland och Slovakien är utmärkta

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

”Relationerna mellan Finland och Slovakien är utmärkta”, konstaterade republikens president Sauli Niinistö på Presidentens slott den 21 oktober vid en presskonferens med anledning av Slovakiens president Andrej Kiskas besök. President Kiska är på officiellt besök i Finland den 20–22 oktober och bekantar sig bl.a. med den finländska utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamheten.

I Slovakien är man intresserad av det finländska utbildningssystemet och finländska uppstartsföretag. På torsdag öppnar president Kiska i Esbo Slovakiens första innovationskontor utomlands.

De båda presidenterna är eniga om att Finland och Slovakien har mycket gemensamt, även utöver det passionerade förhållandet till ishockey. ”Våra länder är ungefär lika stora och båda är medlemmar i Europeiska unionen. Vi har mycket samarbete inom handeln”, sade president Niinistö. När det gäller handelsrelationerna öppnar miljötekniken nya möjligheter.

Migrationen en stor utmaning för EU

Presidenterna diskuterade det världspolitiska läget, som enligt president Niinistö yttrar sig som starka migrationsströmmar i riktning mot Europa. ”Vi är säkert ense om att det bästa naturligtvis vore att hjälpa flyktingarna så nära de platser där de bor som möjligt. Det här verkar vara det resultat som också EU eftersträvar. Förhoppningsvis lyckas man med detta”, sade president Niinistö.

”Vi står inför en stor utmaning i EU eftersom det, beroende på olika bedömningar, redan nu har anlänt minst över en halv miljon flyktingar, och Europa borde klara av att sköta deras ärenden”, sade presidenten. ”Detta märks också i Finland. Finland är proportionellt sett det land som för närvarande tar emot tredje mest flyktingar.”

Vid diskussionerna behandlades även den globala maktpolitiken, där läget i Syrien enligt president Niinistö har en alldeles central ställning. ”Jag hoppas att det nu sker en utveckling till det bättre, som sedan förhoppningsvis återspeglas på situationen i Ukraina och som också lugnar ner stämningen här högt uppe i Norden.

Under sitt besök träffar president Kiska även riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä. I programmet ingår bl.a. besök på Utvecklingscentralen för teknologi och innovationer Tekes, Aalto-universitetet och Teknologiska forskningscentralen VTT. President Kiska besöker även grundskolan Taivallahden peruskoulu i Helsingfors.