President Niinistö talade om det ekonomiska läget i Europa vid det ekonomiska forumet Boao Forum

Copyright © Republikens presidents kansliCopyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog söndagen den 7 april i det ekonomiska högnivåforumet Boao Forum som arrangerades på ön Hainan. Kinas president Xi Jinping var värd för forumet.

President Niinistö höll ett anförande vid forumets öppningssession. Dessutom var president Niinistö huvudtalare vid en session som behandlade det ekonomiska läget i Europa. Presidenten betonade att Europa står inför stora utmaningar och att tidigare framgångar inte automatiskt garanterar välgång i framtiden. För att klara oss behöver vi reformer, men för att lyckas med dessa behövs det en stark demokratisk process och att den sociala sammanhållningen beaktas. I framtiden kännetecknas de mest framgångsrika samhällena av att de både är hållbara och har en förmåga att förändras. Utmaningarna kommer att beröra alla länder.

I samband med forumet träffade president Niinistö Mexikos president Enrique Peña Nieto. Vid diskussionerna behandlades de bilaterala relationerna mellan Finland och Mexiko och reformprocessen i Mexiko. Vid mötet tog president Niinistö även upp fallet med Jyri Jaakkola, som mördades i Mexiko 2010, och önskemålet om att rättsprocessen i anslutning till fallet ska kunna slutföras på ett korrekt sätt så snabbt som möjligt. Niinistö inbjöd också Peña Nieto att besöka Finland.