President Niinistö till Huuhkajat som kvalificerat sig för EM i fotboll: ni är ett lysande exempel på samarbete

Republikens president Sauli Niinistö träffade Huuhkajat torsdagen den 3 juni 2021. Bilder: Matti Porre/Republikens presidents kansli, Jyri Sulander/Finlands Bollförbundet

Republikens president Sauli Niinistö träffade Huuhkajat torsdagen den 3 juni 2021. Bilder: Matti Porre/Republikens presidents kansli, Jyri Sulander/Finlands Bollförbundet

Republikens president Sauli Niinistö träffade Finlands herrlandslag i fotboll torsdagen den 3 juni 2021. I början av mötet som ordnades på distans från Talludden överlämnade presidenten Förbundet för Finländskt Arbete rf:s Nyckelflagga.

”Nyckelflaggan har vanligen överlämnats efter segrar, men Förbundet för Finländskt Arbete anser att det redan är en seger att komma med i EM i fotboll. Gratulerar!”, sade president Niinistö.

Landslagets chefstränare Markku Kanerva tackade på lagets vägnar. ”Detta lag har arbetat långsiktigt och målmedvetet för denna prestation – och arbetet fortsätter.”

Chefstränaren Kanerva berättade att laget har skapat vi-andan tillsammans och att alla ansvarar för att få till stånd en bra atmosfär. Den första matchen den 12 juni kommer att vara känslofull för alla: ”Vi upplever att den dröm som existerat i generationer nu konkretiseras, nu får vi förverkliga den i praktiken.”

”Stämningen i laget är helt fantastisk, spelarna är ödmjuka och ambitiösa”, sade lagets kapten Tim Sparv.  ”Det här känns bra och nu ska vi utmana dessa hårda länder i EM.”

President Niinistö sade att Huuhkajat visar att man kan arbeta för att nå ett gemensamt mål utan att framhäva någon speciellt.

”Det har helt säkert en enorm betydelse för den psykiska atmosfären i Finland. I sista hand är vi ju alla beroende av varandra och av hur bra vi kan samarbeta. Ni är ett lysande exempel på det.”

EM i fotboll spelas mellan den 11 juni och den 11 juli 2021. Årets EM är det 16:e europamästerskapet. Finland spelar sin första match den 12 juni mot Danmark. Matchen spelas i Köpenhamn.