President Niinistö tittade in på finalen i tävlingen Våga vara företagsam

Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde ett virtuellt besök på Våga vara företagsam-evenemanget för unga företagare onsdagen den 21 april 2021.

Träställningar för vedklabbar, hemmagjord glass, miljövänligt diskmedel, jazz, träflugor i stället för slips eller flugor i tyg – det var ingen brist på innovativa företagsidéer när presidenten besökte virtuella mässmontrar under evenemanget Våga vara företagsam. I den två dagar långa finalen berättade ungdomarna för juryn och allmänheten om de företag de grundat som en del av programmen Ett år som företagare och Miniföretagarna. I år samlade tävlingen sammanlagt 66 företag från olika håll i Finland.

I sin hälsning vid invigningen av mässan sade president Niinistö till de unga att företagande kräver beslutsamhet, engagemang och flit. Det innebär utmaningar, men i bästa fall också frihet att förverkliga sig själv och göra det man gillar.

”När du är företagare, precis som på andra livsområden, är det bra att ha ett öppet sinne och vilja att lära sig nytt. Lita på dig själv. Och om du inte kan allt genast, kan du lära dig. Ni har skapat en massa intressanta produktidéer, den ena bättre än den andra. Var och en av er har ansträngt sig för att lära sig nytt. Ni står helhjärtat bakom er egen idé och ert arbete. Det är precis så det ska vara”, konstaterade han.

Våga vara företagsam -finalen är avslutningsevenemanget för programmen Ett år som företagare och Miniföretagarna, som ordnas av Ung Företagsamhet rf. I programmet Ett år som företagare grundar de unga ett övningsföretag som de ska driva under läsåret. Programmet är en del av undervisningen i årskurs 9 samt av utbildningen på andra stadiet och på högre nivå. Programmet Miniföretagarna är ett företagarprogram avsett för elever i årskurs 4–5 på lågstadiet. I programmet tar eleverna fram en affärsidé som de sedan omsätter i praktiken i form av ett företag som de driver i nio veckor.

Vinnarna i programmet Ett år som företagare representerar Finland i tävlingen European Company of The Year med deltagare från 41 länder.