President Niinistö träffade amerikanska senatorer

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Mitch McConnell, republikanernas ledare i Förenta staternas senat och de republikanska senatorerna Thom Tillis, Joni Ernst, Ted Budd, Katie Britt och Pete Ricketts fredagen den 24 februari 2023 på Talludden.

Under mötet diskuterade presidenten och senatorerna bland annat Rysslands anfallskrig Ukraina, läget och utsikterna för kriget ett år efter dess början, stödet till Ukraina och Finlands medlemskap i Nato.

Vid en gemensam pressträff efter mötet sade president Niinistö att han har träffat senator McConnell sammanlagt fem gånger under det gångna året. Enligt presidenten framgick det klart vid deras möte i Washington i mars 2022 att Förenta staterna stöder Finlands medlemskap i Nato: ”Det har varit väldigt viktigt för oss.”

Presidenten konstaterade att de diskussioner som förts under året ofta har fokuserat på hur man skulle kunna få ett slut på kriget i Ukraina. ”Än så länge har vi inte hittat något svar. Men det är mycket tydligt att stödet till Ukraina måste fortsätta.” Presidenten sade också att han instämmer med senator McConnell om behovet av att öka produktionen av försvarsmateriel. ”Vi lever inte i ett så fridfullt slott som vi i generationer trodde här i Europa.”

Värd för senatorernas Finlandsbesök är Förenta staternas ambassadör i Finland Douglas Hickey.

Video av pressträffen