President Niinistö träffade Estlands president Alar Karis

President Niinistö och president Karis promenerade från Helsingfors stadshus till Presidentens slott. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Estlands president Alar Karis i Helsingfors onsdagen den 11 maj 2022.

President Niinistö och president Karis diskuterade det ryska anfallskriget i Ukraina samt säkerheten i Europa och i våra närområden. Niinistö berättade för Karis om Finlands beslutsprocess i fråga om ett eventuellt medlemskap i Nato. Karis sade att Estland ger sitt starka stöd till Finland och dess val.

Före de bilaterala samtalen i Presidentens slott deltog president Niinistö och president Karis i Tuglas-sällskapets 40-årsjubileumseminarium i Helsingfors stadshus. Tuglas är en vänskapsförening som bygger upp samarbetet mellan Finland och Estland.

I sitt anförande på seminariet sade Niinistö att vi lever i en ny historisk brytningstid. ”Ryssland har kränkt Europas säkerhet genom sitt krig i Ukraina. Effekterna av denna omvälvning kommer att dröja kvar under lång tid också i Östersjöområdet.”

”Ofta har små stater varit spelpjäser i historiska maktkamper. Men Finlands och Estlands långa gemensamma historia kan också läsas på annat sätt: Det är en berättelse om överlevnad, till och med framgång”, sade presidenten.

På seminariet presenterades det aktuella läget i samarbetet mellan Finland och Estland och dryftades vilket mervärde ett närmare finsk-estniskt samarbete skulle kunna ge inom olika områden av kultur, språk och samhälle.

Republikens president Sauli Niinistös tal på Tuglas-sällskapets 40-årsjubileum den 11 maj 2022. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli