President Niinistö träffade FN:s generalsekreterare

Copyright © Republikens presidents kansliCopyright © Republikens presidents kansli

Måndagen den 26 mars träffade republikens president Sauli Niinistö FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon i Seoul i Sydkorea, där ett internationellt toppmöte om kärnsäkerhet ordnas.

I ett bilateralt möte som ordnades före toppmötet tackade generalsekreterare Ban Finland för dess starka stöd för Förenta nationerna och dess underorgan. Enligt president Niinistö uppskattar ett litet land som Finland möjligheten att vara en jämställd stat bland de andra länderna i FN och han lovade att Finland kommer att fortsätta vara aktivt inom FN.

President Niinistö och generalsekreterare Ban diskuterade även Mellanöstern och situationen i Syrien samt hållbar utveckling och Rio+20-toppmötet som ordnas i juni. Dessutom diskuterades fredsmäkling. Generalsekreterare Ban tackade Finland för dess stöd för FN:s fredmäkling och både generalsekreterare Ban och president Niinistö konstaterade att det lönar sig att satsa på fredsmäkling och förebyggande av konflikter eftersom det på så sätt är möjligt att spara på resurserna inom den fredsbevarande verksamheten.

President Niinistö träffade nu FN:s generalsekreterare för andra gången. Det första mötet var i Finland under generalsekreterare Bans officiella besök år 2009, då Niinistö var riksdagens talman. Båda två mindes besöket med värme.