President Niinistö träffade media för sista gången i Presidentens slott: Känslan av kontakten med människorna består

Republikens president Sauli Niinistö höll sin sista pressträff i Presidentens slott torsdagen den 29 februari 2024. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade media för sista gången fredagen den 29 februari 2024 i Presidentens slott Vid pressträffen tackade president Niinistö finländarna för allt det stöd de har visat under de gångna tolv åren.

Presidenten konstaterade att han tolv år tidigare, efter sitt val till president hade talat om kontakten till människorna. ”I valkampanjer träffar man tusentals, kanske tiotusentals människor. Med många av dem har man chans att byta några ord.” Enligt presidenten lämnar dessa samtal och den uppmuntran de ger ett bestående och oförglömligt intryck. ”Kontakten med människorna är oförglömlig. Känslan bli allt djupare. Under hela ämbetsperioden träffar man som president många människor, vilket naturligtvis etablerar känslan av kontakt. Den är djup.”

Presidenten sade att detta väcker djup tacksamhet, men också en ytterst stark känsla av ansvar och plikt. ”De har förtroende för mig; jag måste göra mitt bästa. Det är vad jag främst kommer att minnas av dessa tolv år.”

Enligt presidenten har de senaste tolv åren gått i allt snabbare takt – mycket har hänt. ”Om vi talar om lärdomar så är den viktigaste nog den att vi alla är människor, även de stora ledarna.”

Hon sade också att betydelsen av handling ofta har lyfts fram. ”Vilket är klokast, att göra stort väsen och sedan nöja sig med att det blev sagt. Eller att på ett mer diskret sätt försöka göra det man anser vara bäst. Jag tror mer på det senare alternativet.”

President Niinistös tolv år som Republikens Finlands president avslutas den 1 mars 2024 när Alexander Stubb tillträder ämbetet. Republikens presidents installation kan ses i direktsändning på Yle TV1 och Yle Fem samt på Yle Arenan.

Video

Videoinspelning av pressträffen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti viimeisen lehdistötilaisuutensa Presidentinlinnassa torstaina 29. helmikuuta 2024.