President Niinistö träffade Nordatlantiska rådet: ”Vi är eniga om hur vi kan garantera det viktigaste – freden”

President Niinistö förde diskussioner med Nordatlantiska rådet i Rikssalen i presidentens slott.
Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö förde diskussioner med Nordatlantiska rådet i Rikssalen i presidentens slott. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö träffade Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC) som består av ambassadörerna från Natos medlemsländer och rådets ordförande, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg måndagen den 25 oktober 2021 i presidentens slott.

Besöket inleddes med bilaterala diskussioner mellan president Niinistö och generalsekreterare Stoltenberg. De diskuterade bland annat Finlands partnerskapssamarbete med Nato, de nya teknologierna samt samarbetet mellan EU och Nato.

”Vi är eniga om hur vi kan garantera det som är allra viktigast för den vanliga människan – freden”, sade president Niinistö på presskonferensen efter det bilaterala mötet. Presidenten konstaterade att Finlands partnerskapssamarbete med Nato har utvecklats under det senaste årtiondet och utvecklas alltjämt.

Nya teknologier innebär ett hot

President Niinistö lyfte fram hoten med de nya vapen som kan utvecklas till följd av nya teknologier som till exempel artificiell intelligens, rymdteknologi, drönare och robotar. Till skillnad från traditionella vapen är det svårt att spåra dessa. ”För att vi ska kunna kontrollera de nya elementen behöver vi snabbt grundläggande förtroende på miniminivå”, sade presidenten. Han påminde också om att förtroende på miniminivå kunde uppnås under det kalla kriget trots allt.

På presskonferensen konstaterade president Niinistö följande om Natomedlemskapet: ”Finlands ståndpunkt är – som vi alla känner till – att vi inte själva stänger vår dörr.”

Presidenten och generalsekreteraren förde också diskussioner om Europeiska unionen, Natos strategiska koncept och EU:s strategiska kompass. ”Jag tror inte det är svårt för oss att kunna utveckla båda. Nyckelordet är igen en gång fred. Om vi alla arbetar för att skapa fred rör vi oss i samma riktning.”

Efter presskonferensen förde presidenten diskussioner med Nordatlantiska rådet i Rikssalen.

Ett tvådagarsbesök

Det två dagar långa besöket fortsatte med ett lunchmöte med utrikesminister Pekka Haavisto. Utrikesminister Haavisto och generalsekreterare Stoltenberg hade också ett bilateralt möte.

Under dagen besöker Natoambassadörerna även riksdagen, där de träffar talman Anu Vehviläinen och representanter för utrikes- och försvarsutskotten. Gästerna gör sig också förtrogna med Gardesjägarregementet under ledning av försvarsminister Antti Kaikkonen och kommendören för försvarsmakten, general Timo Kivinen.

Som avslutning på kvällen träffar statsminister Sanna Marin generalsekreterare Stoltenberg och bjuder Natoambassadörerna på middag.

I programmet tisdagen den 26 oktober ingår ett möte med inrikesminister Maria Ohisalo och dessutom får gästerna bekanta sig med verksamheten vid Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot.

Efter besöket i Finland besöker rådet och generalsekreteraren Sverige den 26–27 oktober.

Video: President Niinistös och generalsekreterare Stoltenbergs presskonferens

Fotogalleri