President Niinistö träffade republikanernas ledare i USA:s senat Mitch McConnell och republikanska senatorer på Talludden

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Mitch McConnell, som leder republikanerna i USA:s senat, och de republikanska senatorerna John Barrasso, Susan Collins och John Cornyn måndagen den 16 maj 2022 i Helsingfors. Presidenten och senatorerna diskuterade Finlands säkerhetspolitiska vägval, USA:s stöd till Finlands Natomedlemskap samt det ryska anfallskriget i Ukraina.

”Vi hade ett mycket bra samtal. Jag vill hänvisa till vårt senaste möte i Washington i mars. Återigen vill jag tacka er för den uppmuntran ni gav för några månader sedan. Och nu ser ni resultatet”, sade president Niinistö vid en gemensam pressträff efter mötet.

Förutom Nato diskuterade presidenten och senatorerna läget i Ukraina. ”Vi hade en väldigt intressant diskussion, inte bara om Finlands medlemskap i Nato utan även om Ukraina.”

Senator Mitch McConnell konstaterade att USA siktar på att behandla Finlands ansökan om Natomedlemskap så snart som möjligt efter det att Finland officiellt har lämnat in sin ansökan. Enligt senatorn skulle Finland stärka försvarsalliansen. Dessutom tackade senatorn Finland för allt som Finland har gjort för Ukraina.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott meddelade söndagen den 15 maj 2022 att Finland ansöker om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) efter att riksdagen har hörts.

Videoinspelning av medieträffen mellan presidenten och senatens republikanledare Mitch McConnell (på engelska)