President Niinistö träffade Rysslands premiärminister: Ryssland och Finland är trygga länder

Copyright © Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö och Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev träffades på den internationella säkerhetskonferensen i München den 12 februari 2016. Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev på den internationella säkerhetskonferensen i München fredagen den 12 februari. Vid mötet behandlades bl.a. flyktingkrisen, ekonomin, Syrien och Ukraina.

Det är bra att Finland och Ryssland upprätthåller en dialog, konstaterade president Niinistö när mötet inleddes. Även statsministrarna och inrikesministrarna har nyligen diskuterat flyktingkrisen.

Enligt president Niinistö har man i Finland inte kunnat undgå att lägga märke till ett nytt fenomen vid den ryska gränsen. Tidigare har det rått ömsesidighet mellan länderna så att man utan visum inte haft något att göra vid gränsen, sade presidenten. ”När det gäller asylsökande är både Finland och Ryssland trygga länder. Därför borde en asylsökande inte ha rätt att kunna välja.”

Diskussionerna mellan gränsbevakningarna har stundom varit intensiva, konstaterade presidenten. ”Vi hoppas säkert alla på en lösning som tillfredsställer alla parter.”

Efter mötet berättade president Niinistö för pressen att han kommer att besöka president Vladimir Putin i Ryssland vid påsken.