President Niinistö träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson onsdagen den 11 maj 2022 på Presidentens slott i Helsingfors.

President Niinistö och premiärminister Johnson diskuterade Ukraina, säkerhetsläget i Europa och ett intensifierat säkerhets- och försvarssamarbete mellan Finland och Storbritannien. Presidenten och premiärministern uttryckte återigen sitt starka stöd för Ukraina.

President Niinistö berättade om den säkerhetspolitiska process som pågår i Finland och om beslutsfattandet i samband med ett eventuellt Natomedlemskap. Premiärminister Johnson försäkrade att Storbritannien är en orubblig förespråkare för Natos politik för öppna dörrar. Enligt premiärminister Johnson stöder Storbritannien Finland med alla nödvändiga medel.

President Niinistö sade vid presskonferensen att Finland och Storbritannien är nära säkerhetspartner och goda vänner: ”Vänskap mäts vid dåligt väder”.

Storbritanniens stöd till Finland bekräftades i ett gemensamt uttalande som undertecknades av president Niinistö och premiärminister Johnson i slutet av mötet. I uttalandet konstateras att Finland och Storbritannien kommer att intensifiera sitt säkerhets- och försvarssamarbete. Länderna bekräftar sin vilja att stödja varandra om ett av dem drabbas av en katastrof eller ett angrepp.

Statsminister Johnson anlände till Finland från Sverige, där en liknande solidaritetsförklaring undertecknades mellan Storbritannien och Sverige.

Senast träffades president Niinistö och premiärminister Johnson i London i mars 2022 i samband med ett möte mellan JEF-ländernas stats- och regeringschefer.

Live

President Niinistös och premiärminister Johnsons gemensamma presskonferens (på engelska)