President Niinistö träffar president Putin i Sotji: Viktigt med en öppen dialog

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö reser till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin fredagen den 15 augusti 2014. Presidenterna träffas i Sotji. Arbetsbesöket fokuserar på krisen i Ukraina.

”I detta läge har många här i Finland och också utomlands frågat om Finland kan göra något. Ur min synvinkel som republiken Finlands president ter sig frågan som en skyldighet för mig att göra allt som är möjligt”, sade president Niinistö vid en presskonferens torsdagen den 14 augusti.

”Jag föreställer mig inte att jag är någon stor fredsmäklare. Det har funnits rejält med aktörer i krisen i Ukraina, tyvärr med dåligt resultat. Men vad jag anser vara synnerligen viktigt är att skapa en öppen dialog. Inte en enda fred har skapats i världen via telefon och inte heller den här situationen kan lösas enbart på det viset. Jag hoppas att skapandet av en öppen dialog ger möjligheter att på ett positivt sätt komma vidare. I en situation som den här, när kanonerna dånar, är varje litet steg framåt viktigt”, sade presidenten.

Enligt presidenten anknyter diskussionsämnena för mötet till helhetssituationen i Ukarina och hur man kunde söka lösningar via en öppen dialog. ”Hur vi undviker att spiralen med misstroende fortgår är i allas vårt intresse. Agendan är här inte bilaterala frågor och inte heller sanktioner. Sanktionerna har införts från bägge hållen och med dem måste vi leva”, sade presidenten.

President Niinistö berättade att han före sammanträffandet har varit i kontakt med ledarna för flera partnerländer. Även utrikseminister Tuomioja har varit i kontakt med sina ministerkollegor.

”Min strävan har inte varit att jag skulle ha något omfattande mandat, men jag är nöjd med att både vår tanke och detta besök har fått rikligt med förståelse även inom EU. I synnerhet förstår man mycket väl att just Finland med tanke på säkerhet och stabilitet har all orsak att vara aktivt i saken”, sade president Niinistö.

President Niinistö diskuterade även med Ukrainas president Petro Porosjenko per telefon onsdagen den 13.8. Presdient Porosjenko framförde en inbjudan till president Niinistö att besöka Kiev och möjligheterna för att genomföra besöket utreds som bäst.

Enligt president Niinistö är situationen i Ukraina mycket farlig. ”I dag har det igen berättats om tilltagande strider. Det är en katastrof för Ukraina, men det berör på många sätt även oss alla. Jag har flera gånger konstaterat att det råder en känsla av att vi står på tröskeln till det kalla kriget och en sådan utveckling är inte till fördel för någon, tvärtom.”

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli