President Niinistö under besöket av Lettlands president: ”Vår relation vilar på en mycket stabil och god grund och den fortsätter att utvecklas”

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Lettlands president Edgars Rinkēvičs avlade ett arbetsbesök i Finland torsdagen den 28 september 2023. Värd för besöket var republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö och president Rinkēvičs förde officiella samtal i Presidentens slott. Diskussionerna mellan presidenterna gällde de bilaterala relationerna mellan Finland och Lettland samt säkerheten i Östersjöregionen och i Europa.

Vid den gemensamma presskonferensen konstaterade president Niinistö att det finns många skäl att träffas och utbyta åsikter som i detta fall inte är så olika. ”Vår bilaterala relation är mycket stabil och på god grund och den fortsätter att utvecklas”, sade president Niinistö.

Samarbete i säkerhetsfrågor

President Niinistö tackade president Rinkēvičs för det goda stödet på vägen mot Finlands medlemskap i Nato, men upprepade att Finlands medlemskap inte är fullständigt utan Sveriges medlemskap och arbetet för att detta ska bli verklighet fortsätter.

När det gäller situationen i Ukraina konstaterade president Niinistö att stöd fortfarande är mycket viktigt. ”Vi är båda starkt engagerade i detta arbete och uppmuntrar andra att göra detsamma.”

President Niinistö tog också upp frågan om gränssäkerhet eftersom båda länderna har en gemensam gräns med Ryssland. Båda länderna har erfarenheter av migrationsfrågor, Lettland för närvarande vid gränsen mot Belarus och Finland från 2015. ”Vi kan utbyta erfarenheter. Nu är det mycket viktigt att vi lär oss hur vi ska hantera sådana situationer och hur vi ska hålla våra gränser säkra.” Dessutom betonade presidenten vikten av beredskap för olika hybridhot.

Under sitt besök i Finland träffade president Rinkēvičs också statsminister Petteri Orpo och riksdagens vice talman Paula Risikko.

Detta var president Rinkēvičs första besök i Finland. Lettlands tidigare president Egils Levits avlade ett arbetsbesök i Finland 2019. President Niinistö besökte Lettland senast för att delta i mötet mellan JEF-ländernas stats- och regeringschefer i december i 2022.

Video av presskonferensen

Lehdistötilaisuus Peilisalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia