President Niinistö under Moçambiques presidents arbetsbesök: Allt arbete för fred är värdefullt

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Moçambiques president Filipe Nyusi avlägger ett arbetsbesök i Finland 16–17 november 2022. Värd för besöket är republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö och president Nyusi förde officiella samtal i Presidentens slott på onsdag morgon. Utöver de bilaterala relationerna mellan Finland och Moçambique diskuterade presidenterna bland annat det ryska anfallskriget i Ukraina, Moçambiques framtida medlemskap i FN:s säkerhetsråd, frågor om livsmedelssäkerhet samt klimatförändringen.

Vid den gemensamma presskonferensen efter diskussionerna sade president Niinistö att den ryska invasionen har orsakat stort lidande i Ukraina, men också stora problem på andra håll i världen, till exempel när det gäller energiförsörjning och livsmedelssäkerhet. ”I detta avseende delar vi uppfattningen att det vid något tillfälle är nödvändigt att uppnå fred och att allt arbete för att uppnå fred är värdefullt.”

Moçambiques president åtföljs av en omfattande näringslivsdelegation. President Niinistö konstaterade att ett ökat ekonomiskt samarbete mellan Finland och Moçambique också stöder målen för utvecklingssamarbetet. Moçambique är ett av Finlands långvariga partnerländer inom utvecklingssamarbete.

”När det gäller Finland vill vi berätta att jämställdhet, utbildning och god förvaltning har varit nyckeln till att Finland har blivit en välfärdsstat. Dessa erfarenheter är vi redo att dela när som helst med er.”

Vidare tog president Niinistö upp klimatförändringarna, som också drabbar Moçambique. I år anslöt sig Moçambique till finansministrarnas koalition för klimatåtgärder, där Finland har varit ordförande. ”Det är ett av sätten för internationellt samarbete att hitta lösningar”, sade han.

Senare på onsdag träffar president Nyusi riksdagens talman Matti Vanhanen, statsminister Sanna Marin och utrikesminister Pekka Haavisto. Dessutom har han ett möte med en finsk brevvän från ungefär 50 år sedan tillbaka i tiden.

Torsdagen den 17 november talar president Nyusi vid ett seminarium om affärsmöjligheter i Moçambique och Finland arrangerat av Business Finland och bekantar sig med finländska företag. Han kommer också att få göra sig förtrogen med det finländska utbildningssystemet vid Helsingfors universitets övningsskola i Vik och vid Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Finland här bistått Moçambique särskilt i utvecklingen av den grundläggande utbildningen.

Det senaste presidentbesöket från Moçambique till Finland ägde rum 2008, då president Tarja Halonen stod värd för president Armando Guebuzas statsbesök.