President Niinistö under statsbesöket i Italien: Vi behöver enighet för att skapa en bättre framtid

President Niinistö inspekterar hederskompaniet åtföljd av president Mattarella. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö inspekterar hederskompaniet åtföljd av president Mattarella. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlade ett statsbesök i Italien 23–24 oktober 2023. Under besöket diskuterades aktuella säkerhetspolitiska frågor och de bilaterala relationerna mellan Finland och Italien.

President Niinistö förde officiella diskussioner med Italiens president Sergio Mattarella i Quirinalpalatset i Rom måndagen den 23 oktober. Presidenterna diskuterade de goda bilaterala förbindelserna mellan Finland och Italien och fokuserade särskilt på de globala och regionala säkerhetsutmaningarna och stödet till Ukraina.

På eftermiddagen träffade president Niinistö Italiens premiärminister Giorgia Meloni för en arbetslunch, där de hade en ingående diskussion om säkerheten i Europa. Dessutom tog de upp andra aktuella frågor som situationen i Israel och Mellanöstern samt migration. Utöver detta hade presidenten också ett möte med det italienska representanthusets talman Lorenzo Fontana.

Gemensamma, delade synsätt

Vid presskonferensen med president Mattarella betonade president Niinistö att länderna delar många gemensamma synsätt, vilket han också förde fram senare, när han träffade finska medier.

Både Finland och Italien har visat starkt stöd för Ukraina sedan krigets början. ”Det är viktigt att vi förblir orubbliga i den här frågan. Vi kommer att fortsätta så länge som det behövs. Och jag tvivlar faktiskt inte på att Europa är redo att göra det”, sade presidenten.

Presidenten sade vidare att han med president Mattarella och premiärminister Meloni hade fört samtal om migration samt den globala utvecklingen som ser ut att dela världen i olika läger. Enligt president Niinistö är situationen paradoxal, eftersom de utmaningar vi nu står inför kräver mer samförstånd än tidigare.

Som ett bra exempel på positiva insatser nämnde president Niinistö Italiens Mattei-plan, som syftar till att skapa jämlika partnerskap med länderna i Afrika. ”Jag tror att de grundläggande elementen i planen kan tjäna som exempel på hur vi alla måste utgå från en jämlik grund.”

Också inom Europa krävs det enighet. ”Den ryska invasionen av Ukraina har visat att vi kan enas när det verkligen gäller och är avgörande. Det är just denna typ av enighet vi behöver för att skapa en bättre global framtid.”

I presidentparets program under den första dagen av statsbesöket ingick också en kransnedläggning vid den okände soldatens grav och en galamiddag på inbjudan av president Mattarella och hans dotter Laura Mattarella.

Natos 360-graders strategi viktig för säkerheten

Tisdagen den 24 oktober reste presidentparet till Neapel, där president Niinistö besökte Natos försvarsgrensgemensamma ledning och träffade dess befälhavare, amiral Stuart B. Munsch. Under besöket diskuterades det aktuella säkerhetsläget samt Natos operationsområde i södra Europa och kring Medelhavet. ”Natos 360-gradersstrategi är central för hela alliansens säkerhet”, konstaterade president Niinistö i slutet av besöket.

Statsbesöket avslutades med en lunch under värdskap av president Mattarella och Laura Mattarella i presidentens tjänstebostad Villa Rosebery.

Vid sidan av presidentparets gemensamma program besökte Jenni Haukio tillsammans med Laura Mattarella konstsamlingen i Quirinalpalatset i Rom samt konst- och kulturhistoriska sevärdheter i Rom och Neapel.

President Niinistö var i Italien senast för att delta i de europeiska presidenternas Arraiolos-möte.