President Niinistö utnämnde den nya regeringen: Enighet och samverkan är den styrka som bär

Statsminister Petteri Orpos nya regering gjorde ett besök i Presidentens slott den 20 juni 2023. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Statsminister Petteri Orpos nya regering gjorde ett besök i Presidentens slott den 20 juni 2023. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö utnämnde Finlands nya regering tisdagen den 20 juni 2023. Den regering som leds av statsminister Petteri Orpo är det självständiga Finlands 77:e regering.

”Den nya regeringen inleder sitt arbete i en mycket svår tid. Kriget i Ukraina har gått in i en ny och allt intensivare fas. Europas säkerhet och framtid står nu på spel”, sade president Niinistö till medlemmarna i den nya regeringen när de besökte Presidentens slott.

Presidenten sade att Finland måste kunna fortsätta sitt starka stöd till Ukraina som en del av den gemensamma västerländska fronten och också ta väl hand om sitt eget försvar. ”Som ny medlem i Nato har vi ett stort uppdrag i att integrera vårt försvar i Natos gemensamma avskräckning och försvar.”

”Ni står även inför andra stora utmaningar: Finlands ekonomi befinner sig i ett svagt läge. Vi behöver ny tillväxt och vi måste hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. För en liten nation är livsnerven kompetens och obehindrat tillträde till den globala marknaden.”

Presidenten konstaterade att regeringens kollegialitet kommer att sättas på prov inför svåra beslut. ”Särskilt i svåra tider är enighet och samverkan den styrka som kommer att bära er vidare. Därför tror jag att vi kommer att ha ett nära samarbete inom utrikes- och säkerhetspolitiken.”

”Finland är ett bra land. Ett av världens ledande länder enligt många indikatorer. Låt oss tillsammans se till att vårt gemensamma hemland förblir så också för de generationer som kommer efter oss.”

Finlands och finländarnas säkerhet tryggades

Den avgående regeringen under ledning av statsminister Sanna Marin gjorde ett avskedsbesök på Presidentens slott före den nya regeringen. President Niinistö tackade den gamla regeringen för dess arbete och det goda samarbetet under de gångna svåra åren.

”När jag utnämnde er regering i december 2019 konstaterade jag att världen omkring oss är instabil och att det är allt svårare att förutse hur världspolitiken kommer att utvecklas”, sade presidenten.

”Denna förutsägelse besannades på många sätt under er regeringsperiod. Först visade coronapandemin och sedan Rysslands krig i Ukraina på ett påtagligt sätt hur överraskande världen är och hur mycket instabilitet, till och med fara, detta orsakar”, påpekade presidenten. ”Även i svåra förhållanden har vi lyckats trygga det viktigaste: Finlands och finländarnas säkerhet.