President Niinistö värd för toppmöte mellan de nordiska länderna och Förenta staterna: ”Vi träffade vår nordiska familj”

Gruppfoto av deltagarna i toppmötet (från vänster): Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Förenta staternas president Joe Biden, republikens president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Roni Rekomaa/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö stod värd för ett besök av Förenta staternas president Joe Biden i Finland och för ett toppmöte mellan de nordiska ländernas och Förenta staternas ledare i Helsingfors den 13 juli 2023.

President Biden anlände till Helsingfors på onsdagskvällen den 12 juli från Natos toppmöte i Vilnius.

President Niinistö tog emot president Biden i Presidentens slott torsdagen den 13 juli. Presidenterna diskuterade bland annat Finlands medlemskap i Nato, försvarssamarbete, teknologisamarbete och kriget i Ukraina.

”En ny era i den finländska säkerhetspolitiken har inletts, och ni är en av dem som har varit med om att skriva historia. Jag vill också tacka er för mötet i Vilnius. Det var mycket gripande att känna samhörigheten mellan de allierade. Och jag tror att det till stor del var er förtjänst”, sade president Niinistö till president Biden vid den gemensamma presskonferensen.

I de bilaterala diskussionerna behandlades också förhandlingarna om ett avtal om försvarssamarbete. ”Vi kommer att fortsätta våra bilaterala diskussioner om säkerhet och det är av avgörande betydelse för Finland. Samtidigt för också Sverige och Danmark liknande diskussioner. Det verkar som om alla fem nordiska länder till slut kommer att ha ett bilateralt avtal med Förenta staterna”, konstaterade president Niinistö.

Traditionen att träffa den nordiska familjen inleddes under president Obamas tid. ”Det har varit ett mycket värdefullt verktyg för oss att få ännu bättre förståelse för varandra”, fortsatte presidenten på presskonferensen.

I diskussionerna mellan presidenterna deltog också statsminister Petteri Orpo som en del av Finlands delegation.

Toppmötet mellan Norden och Förenta staterna

Efter de bilaterala diskussionerna stod president Niinistö på eftermiddagen värd för ett toppmöte mellan de nordiska länderna och Förenta staterna. I mötet deltog president Niinistö och president Biden samt Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Toppmötet var inriktat på det allt tätare samarbetet mellan de nordiska länderna och Förenta staterna i frågor som gäller säkerhet, miljö och teknik.

President Niinistö hänvisade till samtal mellan Biden och president Obama och till hur det två amerikanska presidenterna lär vara ense om att om hela världen vore som Norden skulle vi inte ha så många problem.

”Det är nog precis så. Om vi lämnade alla viktiga beslut till de nordiska länderna skulle det gå bra för oss alla”, sade president Biden.

Enligt president Niinistö finns det egentligen bara en fråga på agendan, och det är att säkerställa framtiden i fråga om säkerhet, miljö och teknik.

Detta var det tredje mötet mellan ledarna för de nordiska länderna och Förenta staterna. De tidigare toppmötena hölls i Stockholm 2013 och i Washington 2016.

Video

Presskonferens med republikens president Sauli Niinistö och Förenta staternas president Joe Biden