President Niinistö vid Arraiolos-möte: Vi behöver EU, vi behöver samarbete

Bild: Bulgariens presidents kansli

Bild: Bulgariens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog den 14–15 september i presidenternas Arraiolos-möte i Bulgarien. Mötet inleddes på onsdagen i den historiska staden Plovdiv och fortsatte på torsdagen i huvudstaden Sofia. I statschefernas inofficiella möte deltog sammanlagt tio EU-länders presidenter. 

Rubriken för diskussionerna under den första dagen var ”Hur öka förtroendet för EU i en tid av ökande risker och en instabil internationell ordning?” Temat för diskussionerna under torsdagen var ”Balkan – en historisk förändring från spelplan för stormakterna till en integrerad del av ett förenat Europa”.

Vid presskonferensen efter mötet talade president Niinistö om den förtroendekris som Europeiska unionen befinner sig i. ”Vi anklagar EU, vi anklagar Bryssel, men vad är egentligen EU? Vi alla är EU. Så om EU inte lyckas, kan vi anklaga oss själva”, sade presidenten och ställde därefter ännu en fråga: ”Var skulle vi vara utan EU? Vi skulle vara i knipa. Vi alla behöver Europeiska unionen, vi alla behöver samarbete.”

Enligt presidenten kan vi vara mitt i något slag av kreativ förödelse. EU måste vakna upp och inse att det finns problem i samarbetet, och man måste lösa dessa problem. Vidare måste man gå tillbaka till de grundläggande frågorna. ”Kanske har vi lyckats glömma livets grundelement: fred, frihet, säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Kanske hade vi börjat ta dem för givna. Nu ser vi att de inte är självklarheter. Att slå vakt om dem är det viktigaste EU kan göra för oss.”

Utöver Bulgariens president Rosen Plevneliev, som stod värd för mötet, och president Niinistö deltog även Tysklands förbundspresident Joachim Gauck, Italiens president Sergio Mattarella, Polens president Andrzej Duda, Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa, Ungerns president János Áder, Sloveniens president Borut Pahor, Maltas president Marie-Louise Coleiro Preca och Lettlands president Raimonds Vējonis i mötet. Arraiolos-gruppen har sedan 2003 årligen samlats för inofficiella diskussioner på presidentnivå. I gruppen ingår för närvarande tolv länder.

Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli

Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli

Bild: Bulgariens presidents kansli

Bild: Bulgariens presidents kansli