President Niinistö vid FFC:s representantmöte: Vi ska leda genom handling och exempel

Foto: Patrik Lindström / FFC

Foto: Patrik Lindström / FFC

Republikens president Sauli Niinistö deltog i öppnandet av FFC:s nittonde representanmöte i Tammerforshuset den 6 juni 2016. I sin hälsning gratulerade presidenten till det nya avtalet för ökad konkurrenskraft och påminde om att Finland har levt över sina tillgångar de senaste åtta åren. Han sade att avtalet innebar en klar förändring i denna ohållbara ekvation: 

”Kan denna förändring leda till ännu större resultat än väntat? Om förändringen medför ett ökat förtroende kommer fördelarna att att vara betydligt större än vad vi i dag kan räkna i procentenheter och euro. Kanske vi igen får en förutsägbarhet som skapar förtroende, som leder till exempel till ökade investeringar och därigenom till tryggade arbetsplatser”, resonerade presidenten. 

I fråga om de framtida utmaningarna i arbetet betonade president Niinistö attityderna och arbetsgivarens ansvar när det gäller att låta arbetstagarnas kreativitet blomstra. ”Min erfarenhet i livet är att varje syssla, arbete eller enskild uppgift erbjuder en möjlighet att vara kreativ. De som utför arbetet vet oftast bäst hur just deras uppgift kan skötas smidigast. Det gör också arbetet produktivare. Mitt budskap till arbetsgivarna har varit att det lönar sig att tänka så här: ger inte en smart arbetsgivare ger sina anställda utrymme och frihet?”

Ansvar ökar välbefinnandet

President Niinistö tog också ställning till debatten om ansvar och skyldigheter. Presidenten påminde om att skyldigheter hör till livet och att de inte ska ses som en negativ sak. Att bära sitt ansvar och uppfylla sina skyldigheter får en också att må bra, förutsatt att skyldigheterna är rimliga. Presidenten talade också mer om rimlighet i det finländska samhället: 

”Avtalet om ökad konkurrenskraft kan för många kännas som en bitter kalk. Därför är det viktigt att alla i Finland serveras samma kalk. Finland är inte Finland om någon sätter sig över de andra. Att leda genom genom handling och exempel är fortfarande det som gäller. Jag hoppas att alla håller detta i minnet”, kommenterade president Niinistö.

Presidenten avslutade med att gratulera Lauri Lyly som lämnar FFC:s ledning: ”Ordförande Lyly – Lauri – du lämnar ditt uppdrag och jag vill gratulera dig för att du samtidigt lämnar ditt avtryck i det finländska samhället.”

Foto: Patrik Lindström / FFC

Foto: Patrik Lindström / FFC