President Niinistö vid statsbesök från Estland: EU:s primära uppgift är att upprätthålla freden

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Säkerheten i Europa är det centrala temat vid ett statsbesök av Estlands president Toomas Hendrik Ilves den 12–14 maj 2014.

Vid en presskonferens under besöket påminde president Niinistö om unionens ursprungliga primära uppgift, att upprätthålla freden. ”Är det så att EU kan fullgöra denna primära uppgift endast genom Nato? Eller borde både unionen själv och dess medlemsländer göra sitt bästa för att upprätthålla freden? Detta har samband med försvaret, och Finland har därför varit och kommer att vara aktiv i debatten om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Om vi har en grundläggande värdering måste vi upprätthålla den själv. Jag menar inte att Nato ska lämnas utanför, men den rätta lösningen är inte att lämna Europa utanför.”

I och med krisen i Ukraina har Europa enligt president Niinistö ställts inför en alldeles ny situation, som ingen kunnat förutspå. ”Det verkar som om vi tagit några steg bakåt. Jag vill inte påstå att kalla kriget är tillbaka, men vi står inför en tid av djup misstro mellan EU och Ryssland, som kan fortsätta länge.”

Presidenten anser att det är svårt att förutspå hur läget i Ukraina utvecklas, men för tillfället är det viktigaste att förhindra att våldet sprider sig. Detta kan kräva en starkare internationell närvaro, och Finland har därför för avsikt att öka sina satsningar inom OSSE:s observationsinsats. Dessutom bör de grupper som verkar i Ukraina lägga ned sina vapen. Samtidigt bör Ukrainas interna legitimitet stärkas. Det kommande presidentvalet är viktigt med tanke på detta.

Utöver det internationella läget behandlade presidenterna bland annat de bilaterala relationerna mellan länderna. President Niinistö påpekade att handeln mellan Finland och Estland fortsätter att öka trots det ekonomiska läget i Europa. Konkreta exempel på detta är samarbetet i IKT-branschen och det nya barnsjukhus som byggs i Helsingfors. Där kunde man eventuellt erbjuda specialiserad sjukvård även för estniska barn.

Presidenterna diskuterade även det regionala samarbetet och säkerhetspolitiska frågor, såsom cybersäkerhet. Finland kommer att sända två experter till Natos cyberförsvarscenter i Tallinn. Vid diskussionerna behandlades även försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige.

En stor företagsdelegation deltog i resan

Efter de officiella diskussionerna och en lunch med Helsingfors stad som värd fortsätter programmet med ett seminarium om de ekonomiska relationerna mellan Finland och Estland. I presidentens följe ingår en företagsdelegation med nästan 40 personer.  På tisdag eftermiddag besöker president Ilves med följe spel- och underhållningsbolaget Rovio i Esbo. Dessutom håller president Ilves tal vid ett evenemang för försvarskursföreningen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry. Dagen avslutas med en festmiddag på Ständerhuset med president Niinistö med maka som värdpar.

Onsdagen den 14 maj lägger president Ilves ned en krans vid Sandudds begravningsplats och besöker riksdagen, där han träffar talman Eero Heinäluoma och statsminister Jyrki Katainen.  President Ilves besöker också Nordsjö hamn och presidentparen besöker tillsammans Sveaborg.

På tisdagen bekantade sig presidenternas makor med Tove Jansson-utställningen på Ateneum. I fru Evelin Ilves separata program ingår dessutom bl.a. finländsk design och ett besök vid ett idrottsmedicinskt center och företaget Suunto.

Bilder

President Sauli Niinistö och makan Jenni Haukio välkomnar Estlands president Toomas Hendrik Ilves och fru Evelin Ilves på statsbesök på Södra Esplanaden den 13 maj. Copyright © Republikens presidents kansli Hederskompaniet granskas på Södra Esplanaden. Copyright © Republikens presidents kansli President Ilves skriver i gästboken. Fru Ilves väntar på sin tur. Copyright © Republikens presidents kansli
Utbyte av statsbesökets gåvor. Copyright © Republikens presidents kansli Bilaterala diskussioner. Presidenterna diskuterade förutom det internationella läget bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Estland. Copyright © Republikens presidents kansli Presidenterna deltog i ett seminarium som behandlade de ekonomiska relationerna mellan Finland och Estland. Copyright © Republikens presidents kansli
Ett ögonblick före statsbesökets festmiddag i Ständerhuset. Copyright © Republikens presidents kansli Cirka hundra inbjudna gäster deltog i festmiddagen. Författaren Sofi Oksanen med make i tur att hälsa.  Copyright © Republikens presidents kansli Eleverna från Staffansby lågstadium som var på vårutfärd hälsade på Finlands och Estlands presidentpar på Sveaborg. Copyright © Republikens presidents kansli
PPresidenterna lägger ned sina blomsterhyllningar vid minnesmärket på Sveaborg över de ester som stupat i den finska flottans tjänst. Copyright © Republikens presidents kansli

Video: Presskonferensen