President Niinistös Lapplandsbesök fortsatte i Muonio, Kolari och Rovaniemi

President Niinistö talade och träffade lokala invånare i Muonio och Kolari. I Muonio framförde skoleleverna en musikhälsning till presidenten. Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli

President Niinistö talade och träffade lokala invånare i Muonio och Kolari. I Muonio framförde skoleleverna en musikhälsning till presidenten. Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli

”Har ni alltid så här soligt väder?” undrade president Sauli Niinistö på högstadieskolans skolgård i Muonio. ”Jag vet inte om jag ska tro er”, fortsatte presidenten när Muonioborna nickade i kör. Lapplandsbesökets andra dag torsdagen den 14 april fortsatte i lika soligt väder som  som den första dagen i östra Lappland.

När president Niinistö träffade invånarna i Muonio, Kolari och Rovaniemi talade han bland annat om migrationen,ekonomin och aktuella utrikespolitiska frågor.

Enligt presidenten har Finland ett mycket intressant uppdrag framför sig. ”På våren 2017 övertar vi ordförandeskapet för Arktiska rådet efter Förenta staterna”, sade presidenten i Muonio. Ordförandeskapet är en enastående chans för Finland. ”Det är viktigt att vi mycket noggrant utreder vad allt den arktiska helheten kan erbjuda de arktiska länderna och i synnerhet Finland”. 

I Arktiska rådet ingår utöver de nordiska länderna Förenta staterna, Kanada och Ryssland. Om det internationella läget blir mindre spänt skulle Finland kunna försöka ordna ett toppmöte på hög nivå, ansåg presidenten. ”Jag har redan preliminärt hört mig för och idén har åtminstone inte avfärdats”.

Lapplands attraktionskraft ökar

Resan fortsatte från Muonio till Kolari, där det ordnades ett möte med invånarna på gymnasiets skolgård. ”Lapplands attraktionskraft ser ut att bara fortsätta att öka. Det är utmärkt”, sade president Niinistö. Presidenten berättade att han fått höra att många som är på officiellt besök frågar om Lappland och ”mycket gärna skulle komma hit”. I Äkäslompolo, där presidenten träffade lappländska turistföretagare, fick han också ta del av en färsk lägesrapport om turismen i Lappland. Presidenten uppmuntrade också företagare att utnyttja Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet. I programmet i Äkäslompolo ingick också ett besök på Yllästunturis naturum Kellokas.

Fredagen den 15 april bekantade sig president Niinistö med renhushållning på Ristimellas renfarm. Efter det besökte presidenten Lapplands yrkesinstitut i Rovaniemi, där han bland annat träffade studerande och lärare inom natur- och miljöområdet och livsmedelsbranschen och bekantade sig med utbildningen för skogsmaskinförare och en skogsmaskinsimulator. Presidenten också träffade Rovaniemibor på Lordin aukio.