Presidentparet i Södra Savolax och Södra Karelen: att erbjuda hjälp har alltid varit en del av finländskheten 

President Niinistö och fru Haukio träffade medborgare på Katariinantori i Villmanstrand den 2 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli 

President Niinistö och fru Haukio träffade medborgare på Katariinantori i Villmanstrand den 2 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli 

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besökte S:t Michel och Juva samt Villmanstrand och Imatra den 1–2 juli 2017. I S:t Michel deltog president Niinistö i Päämajasymposiet som nu ordnades för tionde gången. Tema för symposiets paneldiskussion var EU:s framtid. 

”EU måste stärka sig själv frivilligt och mycket så att vi inte blir en schackbrädets bonde utan snarare en dam”, betonade presidenten.

 I panelen som leddes av YLE:s Jussi-Pekka Rantanen deltog också SDP:s riksdagsledamot Jutta Urpilainen, minister Jaakko Iloniemi och Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen. 

EU behöver en andlig integration 

I sitt öppningsanförande sade presidenten att EU:s framtid också påverkas utifrån och hänvisade då till geopolitiken.

”Geopolitiken har förstärkts betydligt den senaste tiden. Enormt mycket har förändrats på ett halvt år.” 

Enligt presidenten kommer påtryckningar på en förstärkning av EU även utifrån och därför måste EU hitta en tydlig och inflytelserik roll. 

”Budskapet från Kina har varit konsekvent”, sade Niinistö. 

”Europeiska unionen måste ta sig samman. Kina anser att det är viktigt att Europeiska unionen är stark. Under denna vår har samma budskap överraskande nog hörts från Ryssland: det är viktigt att vi har ett starkt EU”, fortsatte han.

Förutom till Kinas och Rysslands förhållande till EU hänvisade president Niinistö också till förändringen i de transatlantiska förhållandena. Han betonade att en institutionell stärkning av EU inte räcker. 

”Jag vill lyfta fram en annan integration i denna diskussion, och det är den andliga integrationen”, sade Niinistö. 

”Finns det en andlig integration i Europa? En vilja eller garanti för att vi ska vara européer?”, frågade sig presidenten. 

En orubblig, stark vilja hos finländare 

Presidenten lyfte också fram den andliga integrationen då han träffade Villmanstrandbor på Kaarinantori på söndagsmorgonen. 

”Även om vi är finländare har vi i grund och botten samma grundläggande värderingar som övriga européer”, konstaterade han. 

Under veckoslutet träffade presidentparet också medborgare på torget i S:t Michel och i Juva, som firar sitt 575-årsjubileum. I sitt anförande betonade presidenten uppmuntran och viljan att hjälpa. 

”Att vi har kunnat bygga upp ett sådant här system, upprätthållit det och vid behov också försvarat det visar att vi har något oerhört värdefullt”, sade Niinistö. 

”Det måste nog finnas en orubblig, stark vilja hos oss finländare. Annars vore inte resultatet detta.” 

Även viljan att hjälpa har enligt presidenten bidragit till det hundraåriga Finlands framgång. Presidenten uppmuntrade också till att med ord eller gärningar ta hänsyn till dem bland oss som behöver hjälp. 

”Att erbjuda hjälp har alltid varit en del av finländskheten och det är säkert därför vi är så framgångsrika” sade han. President Niinistö och fru Haukio fick blommor vid Partala kungsgård i Juva den 1 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli 

President Niinistö och fru Haukio fick blommor vid Partala kungsgård i Juva den 1 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli

Vi minns, vi uppskattar och vi tackar

President Niinistö och fru Haukio åkte båt från Villmanstrand till Imatra. Innan den traditionella Öst-Väst-bobollsmatchen träffade de veteraner och lottor från Södra Karelen. Presidenten tackade veteranerna för det arv de gett kommande generationer.

 ”Ni fråntogs mycket, men ni gav vidare så mycket mer”, sade Niinistö. 

Era värderingar bevaras generationer igenom. Vi hjälper om någon är i knipa, det är ett stort andligt arv till detta folk. Vi minns, vi uppskattar och vi tackar”, tackade presidenten. 

Fru Jenni Haukio och lottan Eila Leivonen i Imatra den 2 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli 

Fru Jenni Haukio och lottan Eila Leivonen i Imatra den 2 juli 2017. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli 

Efter kaffebjudningen förflyttade sig veteranerna, president Niinistö och fru Haukio tillsammans till Imatra bobollsstadion. Öppningskastet i Öst-Väst-bobollsmatchen kastades av 93-åriga Imatrabon Veli Merentie, som satt bredvid presidenten. Den spännande matchen slutade med vinst för Öst – visserligen först efter en superomgång och en hembotävling.