Presidentparet tackade hälso- och sjukvårdspersonal och vardagens hjältar på självständighetsdagen: ”Alla tjänar vi varandra i detta liv”

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio riktade sitt tack till personer som utmärkt sig under coronaviruspandemin samt till veteranerna och lottorna i Yles direktsända självständighetssändning från Presidentens slott den 6 december 2021.

Presidentparets självständighetsdag inleddes på måndagen med kransnedläggning vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats för att hedra de stupade. Från Sandudd fortsatte presidentparet vidare till Helsingfors domkyrka där de tände ljus för Finlands självständighet.

På kvällen gav president Niinistö och Jenni Haukio en specialintervju i Yles direktsända självständighetssändning från Presidentens slott. I sändningen togs bland annat kontakt med sjukskötare som berättade om sin vardag under coronapandemin. I sändningen fick man också höra vardagshjältars tankar om det egna arbetet och dess betydelse för samhället.

Presidentparet, som befann sig i Rikssalen i slottet, var under sändningen i distanskontakt med sjukskötarna. I diskussionen deltog sjukskötare Malin Solstrand, avdelningsskötare Eeva-Liisa Ihander och sjukskötare Ilmari Jaatinen. Skärmdump från Yles sändning.

”Jag tycker att under pandemin har vi lärt oss att uppskatta många människor som utför sitt dagliga arbete. Tidigare har vi kanske inte lagt märke till hur nödvändigt det är med städning, trafik och arbete vid butikskassan. Alla tjänar vi varandra på sätt och vis i detta liv. Det är en gåva”, konstaterade president Niinistö i sändningen.

Årets lärare Minna Vuori, busschauffören Frank Ahrenberg och Minna Junni, förman inom rengöringsbranschen, berättade för presidentparet om sitt eget arbete under coronapandemin. Skärmdump från Yles sändning.

Under kvällens sändning fick vi också höra berörande hälsningar av krigsveteranen Unto Hakuli och lottan Helka Visuri. ”Jag höll huvudet kallt och hjärtat varmt”, berättade Visuri om sina tankar under kriget.

Krigsveteranen Unto Hakuli och lottan Helka Visuri sände berörande hälsningar till alla som följde med Yles självständighetssändning: ”Livet är värt att leva i vilket fall som helst ”. Skärmdump från Yles sändning

Stämningsfull musik framfördes av Nina Tapio och Kai Hyttinen, Kaija Koo samt Elastinen, som uppträdde med ackompanjemang av Gardets Combo på Presidentens slott.

Avslutningsvis tillfrågades presidentparet om ett hurdant tack de vill rikta till alla 5,5 miljoner finländska vardagshjältar. ”Tack för att ni är nära varandra och stöder varandra. Och för att vi också alltid märker dem som kanske är ensamma. Ensamheten har tyvärr ökat under denna tid. När julen närmar sig önskar jag att vi håller ett öga på varandra, så att ingen lämnas ensam mot sin vilja”, sade Jenni Haukio.

Video

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille 6.12.2021