Presidentparet flyttade till Gullranda

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio flyttade lördagen den 8 juni 2019 för sommaren till presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal.

Nådendals stad arrangerade på lördag kväll en välkomstceremoni för presidentparet vid Kilta-bryggan i småbåtshamnen. I samband med ankomsten till Nådendal träffade president Niinistö och fru Haukio också allmänheten.

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Försommarens största evenemang är Gullrandadiskussionerna 16–17 juni med president Niinistö som värd. I år ordnas evenemanget för sjunde gången.

Allmänheten har under sommaren fri entré till parkområdet på Gullranda fredagskvällar kl. 18–20. I parken kan besökarna delta i guidade visningar arrangerade av Nådendals turistinformation. Information om guidade visningar och avvikande öppettider.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa i Nådendal, har sedan 1922 varit Republiken Finlands presidents sommarresidens. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, byggdes på uppdrag av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Slottsgården Gullranda omfattar ett stort parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas både blommor och grönsaker.