Presidentparet tog emot de traditionella julhälsningarna

Forststudenterna kom till Talludden med en julgran. Studerande i skogsvetenskap har bedrivit julgranshandel i huvudstadsregionen allt sedan 1909. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Forststudenterna kom till Talludden med en julgran. Studerande i skogsvetenskap har bedrivit julgranshandel i huvudstadsregionen allt sedan 1909. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tog emot de traditionella julhälsningarna onsdagen den 14 december 2022. Under de senaste två åren har hälsningarna förmedlats på distans, men nu kunde uppvaktarna åter välkomnas till Talludden.

Den första hälsningen till presidentparet framfördes av forststudenterna, som har bedrivit handel med julgranar i huvudstadsregionen sedan 1909. I år företräddes Forststudenternas julgranshandel av en kärntrupp på sju forststuderande som inledde sina studier 2020.

När granen var på plats uppträdde gosskören Cantores Minores för presidentparet i stora salen under ledning av Hannu Norjanen. Presidentparet är beskyddare av kören som i år firar sitt 70-årsjubileum.

I sitt tal under mottagningen sade president Niinistö att julhälsningarna i år tas emot i en helt annan stämning än i fjol. Läget i världen är mycket oroligt och kriget i Ukraina tynger vårt sinne. Dessutom fortsätter coronaviruset att utmana finländarna.

”Men vi måste alltid hålla hoppet uppe. Själv är jag övertygad om att vi kommer att övervinna även svårigheterna. Det är lite som med vädret på sistone: storm i går, solsken i dag.”

I mottagningen deltog också Finlands Lucia, Wilma Grönqvist från Raseborg, som med sin kör skapade julstämning på Talludden. I december och januari besöker Lucia av tradition många sjukhus och äldreboenden för att sprida ljus och glädje.

Efter sången och musiken stod Finlands Blomsterhandlarförbund och dess Helsingforsdistrikt i tur att överräcka sin blomsterhälsning till presidentparet. Finlands Blomsterhandlarförbund är en riksomfattande branschorganisation för blomsterhandlare, florister och andra med utbildning eller examen inom området.

Djur- och naturskyddsorganisationerna gav presidentparet en grönsakskorg med helt veganska produkter från inhemska producenter och tillverkare. I korgen fanns bland annat ekologiska grönsaker, äppelsylt, grön blomjuice och jordärtskockschips.

Lantbruksproducenternas förening i Vemo skänkte en julskinka från en gård i Egentliga Finland.

Julgäddan från Korpo hade i år har fiskats av lotskutterföraren Tore Johansson. Korpoborna sägs ha uppvaktat rikets dåvarande regent, svenska konungen, med en julgädda redan på 1700-talet. Efter en paus på 200 år återupptogs traditionen under president Mauno Koivistos tid.

Till sist framförde Karelens förbund sin hälsning och överlämnade presidentparet nybakade karelska piroger.