Presidentparet tog emot de traditionella julhälsningarna

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tog emot de traditionella julhälsningarna. Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tog emot de traditionella julhälsningarna fredagen den 17 december 2021.

En ekologisk julgran som forststudenternas granförsäljare hade skänkt stod redan färdigt prydd i entréhallen på Talludden. ”Varje familj har sina egna traditioner, men det är fint att julgranen har bevarat sin ställning och fortfarande skapar julstämning i hemmen”, sade Vilma Toivonen, ordförande för Forststudenterna rf. Även i år kom granen från Nurmijärvi.

Lantbruksproducenternas förening i Vemo, MTK-Vehmaa ry, skänkte nu för tjugofemte gången presidentparet en julskinka. Samtalet med företrädarna för MTK-Vehmaa ry, Elina Heino och Esa Karhula, handlade om den inhemska jordbruks- och livsmedelsproduktionen och uppskattningen av den inhemska maten. ”Ni gör ett viktigt arbete”, sade president Niinistö.

Djur- och naturskyddsorganisationerna överräckte den traditionella korgen med grönsaker. I sin hälsning berättade ordföranden för Veganförbundet rf Susanna Vilkamaa att temat för årets grönsakskorg är mångfalden inom den finländska produktionen av vegetarisk mat.

Företrädare för Forststudenterna rf och ordföranden Vilma Toivonen (uppe t.v.), företrädare för lantbruksproducenternas förening i Vemo Elina Heino och Esa Karhula (uppe t.h.) samt representanter för djur- och naturskyddsorganisationer (nedre raden) framförde sina julhälsningar.

Korpoborna skänkte sin första julgädda till kungen redan på 1700-talet. På grund av issituationen var det i år inte möjligt att fånga någon julgädda i Jurmo, berättade Tiina Johansson, Sandra Nyberg och Peter Mustelin. I stället blev julhälsningen från Korpo en keramisk gädda. För turismen i skärgården har coronatiden lyckligtvis varit gynnsam.

Helsingforsdistriktet vid Finlands Blomsterhandlarförbund berättade för presidentparet om sin blomsterhälsning som bestod av olika sorters orkidéer, julrosor och naturmaterial från Fölisön. Företagaren och floristen Maria Hämäläinen samt Lea Laitinen-Ålander från Finlands Blomsterhandlarförbund berättade att kommersen under coronapandemin har varit livlig eftersom människorna vill försköna sina hem.

Karelska Förbundet överräckte en korg med bovetepiroger med kornfyllning, potatispiroger, vatruskor och fästmanspiroger. Ordföranden Outi Örn och verksamhetsledaren Pertti Hakanen gav presidentparet dessutom en av förbundet nyutgiven bok med skildringar av krigshändelser och de karelska församlingarnas öden efter kriget. ”Gratulationer med anledning av boken. Det är ett betydelsefullt arbete som ni har gjort när ni sammanställt dessa mycket gripande öden”, sade fru Jenni Haukio.

Evenemanget avslutades med ett sångframförande av Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander och hennes kör. Enligt traditionen besöker Lucia sjukhus och ålderdomshem i december och januari för att sprida ljus i vintermörkret.

Presidentparet tackade varmt alla dem som framförde hälsningarna och önskade dem en fridfull jultid och ett gott nytt år.

Korpoborna Peter Mustelin, Sandra Nyberg och Tiina Johansson (uppe t.v.), Maria Hämäläinen och Lea Laitinen-Ålander från Helsingforsdistriktet vid Finlands Blomsterhandlarförbund (uppe t.h.), ordförande Outi Örn och verksamhetsledare Pertti Hakanen från Karelska Förbundet (nere t.v.) samt Lucia Tilde Polviander med kör (nere t.h.).
Foton: Jon Norppa/Republikens presidents kansli