Presidentparet uppvaktades med förstamajhälsningar

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tog emot de traditionella valborgshälsningarna den 1 maj 2021.

I överensstämmelse med tidens anda tog presidentparet för andra gången emot förstamajhälsningarna virtuellt på Talludden. Mjöd och munkar hade dukats fram på båda sidor om skärmen när presidentparet och de som uppvaktade dem samtalade via videolänk.

Systrarna Millennia och Novalie Söderlund från Åland (andra och tredje från vänster) sålde majblommor till presidentparet. På bilden ses också Thor-Björn Wik, ordförande för Folkhälsan på Åland (till vänster), Niclas Forsström, verksamhetsledare, och Alexandra Walk-Liljeroos, organisationssekreterare.

I år inleddes programmet med att presidentparet tog emot Folkhälsans traditionella majblomma, som i år fyller hela 100 år. Systrarna Millennia och Novalie Söderlund från Åland berättade för presidentparet om sina erfarenheter som försäljare av välgörenhetsmärket majblomman.

I år har majblomman sålts både på nätet och på traditionellt sätt. På vissa orter har den lokala försäljningen av majblommor ordnats med hjälp av skolelever, frivilliga och fasta försäljningsställen. Försäljningen inleddes i början av april och fortsätter till början av maj.

Sanna-Mari Holma, verksamhetsledare för Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM)

Efter uppvaktningen med majblommor var det dags för en musikhälsning av Suomen Työväen Musiikkiliitto. De skickliga musikerna i blåsorkestern Rantasalmen puhallinorkesteri i Rantasalmi med Marja Ikonen som dirigent framförde det ståtliga stycket Children of Sanchez.

Musikförbundet Suomen Työväen Musiikkiliitto fyllde 100 år i fjol.

Rantasalmen puhallinorkesteri under ledning av dirigent Marja Ikonen framförde det ståtliga stycket Children of Sanchez. Foto: Risto Nyyssönen
Jussi Nuortimo, ordförande för Helsingfors universitets studentkår. Foto: Janne Kajander

Jussi Nuortimo, ordförande för Helsingfors universitets studentkår, framförde studentkårens förstamajhälsning till presidenten. Studenterna uppvaktade republikens president med sin valborgshälsning för första gången redan 1951 då J.K. Paasikivi var president.

Evenemanget avslutades med ett imponerande sångframträdande av en kvartett från studentkören Ylioppilaskunnan laulajat. Kvartetten uppträdde med stycket Lähtisitkö för att hedra minnet av musikern Pave Maijanen som avled tidigare i år.

Ylioppilaskunnan laulajats kvartett bestående av Jani Kaitosalmi, Otso Koiso-Kanttila, Reko Kälkäjä och Jerry Penttilä framförde Pave Maijanens stycke Lähtisitkö.